İstanbul Beykoz’da boğaza nazır tarihi Ahmet Mithat Efendi İlkokulu’nun 471 öğrencisi tadilat nedeniyle barakalarda okumaya başladı. Tadilat bir türlü bitmedi. Okulun, AKP’li bir işadamına satılıp otele dönüştürüleceği iddiası mahalleyi karıştırdı. Komşu İshakağa Ortaokulu’nun yıkım kararıyla 650 öğrencinin de baraka okula taşınacağının ortaya çıkması velileri isyan ettirdi. Veliler kaymakamlık önünde ‘Okulumuzu kapatmayın’ yazılı pankartlarla eylem yaptı. Yalıköy Mahalle Muhtarı Erol Mete, 2013’te tadilata alınan ilkokulda ödenek yokluğu bahane gösterilerek restorasyon çalışmalarının durdurulduğunu belirtti.
RESTORASYON YARIM KALDI
Mete, İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçelere cevap dahi verilmediğine dikkat çekti. Mete mektubunda şu iddiaları dile getirdi: “Bu okulun bir işadamına satıldığı, otel olacağı, okulun 300 metre yakınındaki Beykoz Kasrı’nın, konuşulanlara göre Başbakanlık veya Cumhurbaşkanlığı çalışma ofisi olarak korumalara tahsis edileceği belirtilmektedir.
Bu iddiaları destekleyen en kuvvetli delil ise İshakağa İlkokulu için yıkım kararı alınması ve ödenek tahsisi yapılmasıdır. Restorasyonu yarım kalmış bir okul 8 aydır ödenek yokluğundan tamamlanamıyor. Ama şu anda öğrencilerin eğitim gördüğü bir okula ödenek tahsis edilip yıkım kararı alınabiliyor olmasıdır.”
471 ÖĞRENCİ BARAKADA
MHP lideri Devlet Bahçeli, rant kaygılarını araştırması için İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak’ı görevlendirdi.
Torlak da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle Ahmet Mithat Efendi İlkokulu ve İshakağa Ortaokulu’na dönük iddialarla ilgili Meclis’e önerge verdi. Torlak önergesinde, 24 Temmuz 2013’te restorasyona alınan Ahmet Mithat Efendi İlkokulu’ndaki tadilat çalışmalarının ödenek yokluğu nedeniyle geçen yıl nisan ayında durdurulduğunu belirtti. Okulun AKP’ye yakın bir işadamına otel yapılmak üzere satılacağının iddia edildiğini hatırlattı.
İKİNCİ OKUL İDDİASI
Taahhüt edilen bitim tarihi üzerinden 6 ay geçmesine karşın restorasyonun bitirilmemesinin iddiaları yoğunlaştırdığını savunan Torlak, ikinci önergesinde yıkım kararı alındığı söylenen 650 öğrencili İshakağa Ortaokulu’nda eğitimin mart ayı içerisinde durdurulacağı ve burada okuyan öğrencilerin eğitimlerine 471 öğrenci sayısıyla ‘baraka’ sınıflarda öğretim gören Ahmet Mithat Efendi İlkokulu’nda devam
edecekleri iddiaları dile getirildi.
88 YILLIK EĞİTİM YUVASI
Ahmet Mithat Efendi İlkokulu’nun temeli 1927’de Valilik İl Özel İdaresi’nce atıldı. 1932’de binanın yapımı bitirildi ve 1932 Eylül’ünde Üsküdar 40. Mektebi olarak eğitim öğretime başladı. 1935-1936 yılında okulun adı değiştirilerek Beykoz 40. Mektebi oldu. 1948-1949 eğitim öğretim yılında okul, o civarda yaşamış tanınmış gazeteci ve yazar Ahmet Mithat Efendi´nin adını aldı. 1992-1993 eğitim öğretim yılına kadar ilkokul olarak devam eden okul, 1929’dan 1997’ye kadar 5808 mezun verdi. 1997-1998 eğitim öğretim yılından itibaren 8 yıllık ilköğretim okuluna dönüştürüldü. 1932’den günümüze kadar okul tarihi şeklini korumayı başardı.
BUGÜN