Türkiye Odalar ve
Borsalar Birliği (
TOBB) Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu,
Anayasa'nın yenilenmesinin, siyasi,
ekonomik,
toplumsal bir ihtiyaç haline geldiğini belirterek, ''Devlet piyasada aktör değil, regülatör olmalıdır.
Ekonomik
özgürlükleri koruyan, girişimciliği önemseyen yeni bir anayasa istiyoruz'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, hükümetin, katılımcı
demokrasinin güzel bir örneğini sergileyerek,
iş dünyasının
çatı kuruluşu olan TOBB ile görüşlerini paylaştığını söyledi.
TOBB'un bu konuya yaklaşımının demokrasinin güçlendirilmesi ve bu çerçevede bireysel hak ve özgürlüklerin AB standartlarına yükseltilmesi yönünde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, demokrasinin kalitesini arttırmadan ekonominin güçlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Güçlü ekonomi olmadan kaliteli demokrasinin sağlanamadığına işaret ederek, şöyle konuştu:
''Bir ülkenin
kalkınma düzeyi, demokrasi düzeyinden ayrı düşünülemez. O halde Türkiye, iyi işleyen, yöneten, denetlenebilir,
hesap verebilir ve şeffaf birinci
sınıf bir demokrasiye sahip olmalıdır. Bunun sağlanacağı ilk nokta, Anayasa'nın günümüz şartlarına göre yenilenmesidir.
TOBB olarak yeni bir anayasa gerektiğini yıllardır, 2002'den bu yana söylüyoruz. Son olarak 2007'deki Anayasa platformunu da bu amaçla başlatmıştık. Anayasa'nın yenilenmesi siyasi, ekonomik, toplumsal bir ihtiyaç haline gelmiştir. Devlet piyasada aktör değil, regülatör olmalıdır. Ekonomik özgürlükleri koruyan, girişimciliği önemseyen yeni bir anayasa istiyoruz.
1980?deki Türkiye 70 milyar dolarlık bir ülkeydi. Bugün 700 milyar dolar. Anayasa aynı kalabilir mi? Devlet merkezli modernleşme modelleri bütün dünyada geçerliliğini kaybetti. Artık, bireyler ön plana çıktı. Türkiye'de mevzuat bu değişen Türkiye tablosuna maalesef ayak uyduramamıştır. Bütün mevzuatın temel referansı ise Anayasa'dır. Sorunları öteleyerek bunlardan kurtulamayız.''
-SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, BİR ARAYA GELİYOR-
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapısını koruyan, bireysel hak ve özgürlükleri temel almış, hukukun üstünlüğü temeline oturan, katı ideolojik dogmalardan arınmış, değişime açık, toplumun değerleriyle bütünleşmiş ve uzlaştırıcı bir anayasa özleminin, tüm toplum kesimlerince dile getirildiğini söyledi.
Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ''Gün, ayrılıkları öne çıkarma, toplumsal ve siyasal kutuplaşmaları körükleme günü değildir. Gün,
refah ve özgürlük içinde birlikte yaşamak için, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için, bir adım daha atma günüdür'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, bugün saat 16.00'de
TİSK,
TESK,
Türk-İş, Hak-İş,
Kamu-Sen,
TZOB ve TOBB olarak bir araya geleceklerini, daha önce başlatmış oldukları süreci yeniden canlandıracaklarını söyledi.
Bundan sonra, siyasetin, akademisyenlerin ve ekonomi çevrelerinin hep birlikte meydana getirecekleri sağlıklı bir
tartışma sürecinin, büyük fayda sağlayacağına inandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Önemli olan sürecin sonuna kadar uzlaşma yollarını aramaktır. Milletin iradesinin temsil edildiği Meclis'te uzlaşmayla ve ortak bir zeminde buluşularak, ilerleme sağlanacağına inanıyoruz. Bizim iş dünyası olarak bütün kesimlerden en temel beklentimiz budur'' dedi.
Öte yandan, ABD'nin
Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey de TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret etti.
AA