Ankara-
Eskişehir hızlı
tren hattında, 23
Nisan 2007'de başlayan
test sürüşlerine, İtalya'dan kiralanan 3
vagon ve 2 makineden oluşan setle devam ediliyor. Başlangıçta 70-80 kilometre hızla başlanılan test sürüşlerinde, saatte 270 kilometre test hızına ulaşılması hedefleniyor.
Hızlı Tren Foto galeri için Tıklayın
TCDD yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Esenkent-Hasanbey arasında dün yapılan test sürüşlerinde, Esenkent-Beylikköprü arasındaki 67 kilometrelik bölümde 226 kilometre hıza ulaşıldı. Ayrıca Beylikköprü-Hasanbey arasındaki 125 kilometrelik etapta gerçekleştirilen test sürüşlerinde ise 140 kilometre hıza ulaşıldı. Denemelerde elektrifikasyon ve sinyalizasyon ölçümleri ile elde edilen bulgular doğrultusunda hız artırımına gidiliyor.
MAKİNİSTLER 10 BİN KİLOMETRE YOL STAJI YAPACAKLAR
TCDD Genel Müdürlüğü, Hızlı Tren Projesi kapsamında
Avrupa Birliği kriterlerini esas alarak 10 haftalık bir eğitim programı hazırladı ve hızlı trenleri kullanacak 35 yaş altında 24 makinist, 6 mühendis ve 6 eğitmen belirledi. Makinistler, Almanya'da 30 saatlik hızlı tren simülatörü ve hızlı tren tanıtımı eğitimlerini tamamladı ve simülatörde 300 kilometre hızla giden trenleri kullandı.
Almanya'daki eğitimin ardından makinist, mühendis ve eğitmenler Ankara'da ilk
yardım, bilgisayar, stres yönetimi ve
kriz yönetimi gibi pek çok konuda eğitimlerine devam ettiler.
TCDD yetkilileri, eğitim programının kalan 4 haftasının, Türkiye'nin kullanacağı hızlı trenlere yüzde 95 oranında benzeyen trenleri kullanan İspanya'da devam etmesi yönünde çalışmaları sürdürüyorlar.
Yapımı devam eden hızlı trenlerin gelmesinin ardından, 24 makinist deneme sürüşleri devam ederken, toplam 10 bin kilometre yol stajı yapacaklar. Makinistler eğitimlerinin tamamlanmasının ardından brövelerini alacaklar.
TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Eskişehir arasında, yıl sonuna kadar, hızlı trenle yolculu deneme seferlerine başlamayı hedefliyor.
Mart 2008'den itibaren de sinyalizasyon testlerinin başlaması planlanıyor. Hızlı tren ile ticari taşımanın başlamasının ise 2008'in ikinci yarısını bulabileceği belirtiliyor.
PROJENİN YAPILMASI İLE NELER GERÇEKLEŞECEK?
Karayolu,
demiryolu ve
havayolu trafiği açısından en yoğun yolcu ve yük akışı olan Ankara-
İstanbul hattında demiryolunun
rekabet şansı artacak ve yolcu payı yüzde 10'dan yüzde 78'e yükselecek.
Esenkent-Eskişehir kesiminin devreye girmesiyle, Ankara-İstanbul 4-4,5 saate, Ankara-Eskişehir l saate inecek. Ayrıca Ankara-
İzmir hattındaki
seyahat süresi de kısalacak.
Esenkent-
İnönü ve İnönü-Köseköy'ün, her iki etabın 2008'de devreye girmesiyle, Ankara-İstanbul 3 saate, Ankara-
Gebze 2 saat 30 dakikaya inecek.
AA