Adalet Bakanı Cemil Çiçek,
Türkiye'nin
AB üyeliği sürecinde çok şeyler söylenip, tartışılmasına rağmen, Türkiye'nin AB ile müzakere yapma konumuna geldiğini ifade ederek, AB müzakere süreciyle ilgili 1814 maddelik 55
kanun çıkardıklarını söyledi.
Çiçek,
Adalet Bakanlığı,
Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı,
Anayasa Mahkemesi,
Yargıtay ve
Danıştay başkanlıklarının 2007 yılı
bütçelerini,
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sinevizyon gösterisi eşliğinde sundu.
Cemil Çiçek, iktidara geldikten sonra ilk iş olarak yargının sorunlarına el attıklarını söyledi. Yargının sorunlarının, yargı yılının açılışlarında, yüksek mahkemelerin kuruluş yıldönümlerinde hep dile getirildiğini ifade eden Çiçek, yargının sorunlarını şöyle sıraladı:
''Mahkemelerin iş yükünün aşırı derecede artması, yargılama sürelerinin uzun olması ve vatandaşların haklarını bazen hukuk dışındaki yöntemlerle araması, hakim ve savcılarla diğer
personelin yetersiz olması, mesleki
yabancı dil eğitiminin ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olmaması, hakim ve savcıların mali ve sosyal haklarının düşük olması,
hizmet binalarının yetersizliği, yargı mevzuatının sorunların çözülmesi için günün koşullarına uygun olmaması, sorunların çözülmesi için gerekli siyasi
destek ve inancın yeterli olmaması.''
Yargı sorunlarının çözümünün bu tespitler ışığında aranması gerektiğine dikkati çeken Çiçek, ''Yargı, iktidarlara
seçim kazandırmaz. Getirisi en az olan bakanlıktır. Bu yüzden bugüne kadar hep
ihmal edilmiştir'' dedi.
İktidarları döneminde başta yargı
reformu olmak üzere yargı alanında yaptıklarını anlatan Çiçek, ''
yargı reformunun; neler yapılması gerektiği konusunun hep vurgulandığı, ancak bu başlığın altının hiç doldurulmadığı bir işlem olduğunu'' söyledi.
Adalet Bakanı Çiçek, Türk Ceza Kanununun 20 yıldır çıkarılamadığını belirterek, bu kanun başta olmak üzere birçok kanunda değişiklik ve yeniliğe gittiklerini söyledi.
Ticaret alanındaki sorunların çözümüne yönelik önemli bir
düzenleme olan Türk
Ticaret Kanunu Tasarısını da yasalaştırmayı planladıklarını ifade eden Çiçek, bugüne kadar 4 binin üzerinde
genelge kaldırılarak, yürürlükteki genelge sayısının 134'e düşürüldüğünü belirtti.
HUKUK FAKÜLTELERİ...
Hukuk fakültelerinde 4 yıllık eğitimin yetersiz kaldığına değinen Çiçek, yargıdaki konu ve ihtilafların çok karmaşık hale geldiğini, fakültelerdeki 4 yıllık eğitimde verilen bilgilerin de yetersiz kaldığını kaydetti.
Çiçek, YÖK nezdinde yaptıkları girişimler ve toplantılar sonucunda hukuk fakültesindeki eğitimin 5 yıla çıkarıldığını ifade ederek, ''Bunun da yetmeyeceğini göreceğiz. Hukuk fakültelerindeki eğitimin 6 yıla çıkarılması lazım'' dedi.
Bakanlığında yabancı dil bilen personel sayısının az olduğunu belirten Çiçek, bunun, AB sürecinde sıkıntı yaratmaması için eğitim çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Hakim ve savcıları lisansüstü ve doktora eğitimi yapmaları konusunda
teşvik ettiklerini belirten Çiçek, yüksek mahkemelere, lisanüstü, doktora eğitimi alan ve yabancı dil bilenlerin seçilmesini istediklerini kaydetti.
Adalet Bakanı Çiçek, yargının en önemli kazanımlarından birinin Türkiye Adalet Akademisi olduğunu ifade ederek, akademinin sahip olduğu kampüsün, birçok üniversitede bulunmadığını söyledi.
Çiçek, ülkede görev yapan 9 bin 441 hakim ve savcının yetersiz olduğunu vurgulayarak,
Avrupa ülkelerinde bir hakimin bakacağı iş sayısı 200 iken, Türkiye'de bir hakimin yılda ortalama 1078 dosyaya, savcının da 1417
hazırlık dosyası ile 447 ilamat dosyasına baktığını bildirdi.
Yargıdaki yardımcı personel eksikliğinin giderilmesine yönelik olarak da 4 yılda 13 bin 788 personel atandığını belirten Çiçek, ''Bu, kadrolaşılıyor iddiasını gündeme getirmesin. Bu, bir kadrolaşma değildir. Bu kişiler, yargı mensuplarının yaptıkları sınavlarla alınmaktadır'' diye konuştu.
Hakim ve savcıların aylık ödeneklerinde iyileştirmeler yaptıklarını ifade eden Çiçek,
adalet hizmetinin görüldüğü mekanların iyileştirilmesi yoluna gittiklerini kaydetti.
Çiçek, 2003'den itibaren 385 bin 300 metrekarelik 39 adalet sarayının hizmete açıldığını; bu yıl da 171 bin 600 metrekarelik 32 hizmet binasının açılışa hazır hale getirildiğini bildirdi. Çiçek, 840 bin 500 metrekarelik 26 adalet sarayı yapımı inşaatının ise devam ettiğini söyledi.
İSTANBUL, YARGI SORUNLARININ YARISINA SAHİP
İstanbul'daki yargı sorunlarının, ülkedeki yargı sorunlarının yarısını oluşturduğunu ifade eden Çiçek, İstanbul'un
Anadolu yakasında, bölgenin en büyüğü olacak, 360 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir adalet hizmet binasının yapım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Çiçek, Avrupa yakasında düşünülen 2
adliye binasından biri olan
Bakırköy Adalet Sarayının bu yıl tamamlanacağını, diğerinin de ihalesinin gerçekleştirileceğini ifade etti. Çiçek, ''İstanbul'daki bu projeler için ayırdığımız para 1 katrilyon 51 trilyon liradır. Geçmişte bu iş için 50 trilyon lira ayrıldığı düşünüldüğünde, bizim bu konuya verdiğimiz önem daha çok anlaşılır'' diye konuştu.
CEZAEVİ SAYISI AZALTILSIN
Adalet Bakanı Çiçek, Türkiye'deki ceza
infaz kurumlarının sayısının çokluğuna dikkati çekerek, İngiltere'de 139, Fransa'da 182, Almanya'da 248 ceza infaz kurumu bulunmasına rağmen, Türkiye'de bu sayının 434 olduğunu söyledi. Çiçek, bunun 250'ye indirilmesi gerektiğini bildirdi.
Çiçek, 2007 yılının sonuna kadar hakim ve savcıların
lojman sorununu da gidereceklerini ifade ederek, bütün hakim ve savcılara bilgisayar verdiklerini kaydetti.
BU İŞİN HAMALLIĞINI ADALET BAKANLIĞI YAPTI
Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde çok şey söylenip, tartışıldığını anlatan Çiçek, ''Bütün bunlara rağmen AB ile müzakere yapmak konumuna geldik. Bu işin hamallığını bizim bakanlığımız yaptı. Burada parlamentonun, Adalet
Komisyonunun katkısını da unutmamak gerekir'' dedi.
Adalet Bakanı Çiçek, AB müzakere süreciyle ilgili 1814 maddelik 55 kanun çıkardıklarını söyledi.
Çiçek, bilgi ve
haberleşme teknolojileri ağının daha iyi kullanılabilmesi için bakanlığında
Ulusal Yargı Ağı Projesinin hayata geçirildiğini anımsattı.