Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, yasal düzenlemelerle birtakım davaların yeniden başlatılmaya çalışılmasını ya da başka mahkemelere aktarılmaya çalışılmasını doğru bulmadığını söyledi, “Bu yöntemler, suni. Yargıya güveni sarsar.” dedi. Türkiye’nin güvenli bir ülke haline gelmesini sağlayan en büyük unsurun Ergenekon ve Balyoz davaları olduğuna dikkat çeken avukat Cüneyt Toraman, “Eğer gerçekten bu insanlar masumsa genel bir af çıkarmak daha uygun olur.” ifadesini kullandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın ‘Orduya kumpas kuruldu’ iddiasından sonra gündeme gelen Ergenekon ve Balyoz davalarında yeniden yargılama için somut adımlar atılıyor. Önceki gün Başbakan Erdoğan’la görüşen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, çalışmalara başladıklarını vurguladı. Söz konusu gelişmeleri hukukçular da yakından takip ediyor. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, yeniden yargılamaya gidilmesinin yargıya güveni sarsacağı uyarısında bulunulurken, “Amaç, tutuklu ve hükümlüleri serbest bırakmaksa, af çıkarılsın.” önerisi dile getiriliyor. Hukukçuların konuyla ilgili değerlendirmeleri özetle şöyle:
Emekli Yargıtay Cumhuriyet savcısı Ahmet Gündel: Genelkurmay Başkanlığı’nın ihbarıyla yargılanmanın yenilenmesi yolu devreye girdi. Yasal düzenlemelerle birtakım davaların yeniden başlatılmaya çalışılmasını ya da başka mahkemelere aktarılmaya çalışılmasını doğru bulmuyorum. Onun için bu yöntemler suni yöntemlerdir. Türkiye’de yargıya güveni sarsacak, ortadan kaldıracak türden gelişmelere yol açar.
Avukat Cüneyt Toraman: Eğer gerçekten bu insanlar masumsa, Türkiye’de gerçekten bir 28 Şubat darbesi yaşanmamışsa, gerçekten bu Ergenekon ve Balyoz davalarında geçen darbeye teşebbüs hazırlıkları yapılmamışsa, gerçekten AK Parti aleyhine kapatma davası açılmamışsa, Genelkurmay tarafından muhtıra yayınlanmamışsa, gerçekten Poyrazköy’de silahlar ortaya çıkmamışsa o zaman genel bir af çıkarmak herhalde daha uygun olur diye düşünüyorum. Türkiye’nin güvenli bir ülke haline gelmesini sağlayan en büyük unsurların başında Ergenekon ve Balyoz davaları geliyor. Bu davalar olmasaydı, Türkiye, her sabah yeni yeni oyunların planlandığı bir ülke olacaktı. Zaman makinesini biraz geriye saralım. 2006 öncesinde Türk halkının her sabah nasıl bir endişeyle uyandığını hatırlayalım.
Eski Savcı Necati Özdemir: CMK’da yapılan son değişikliklerle cumhuriyet başsavcılığına yeniden yargılamaya yönelik herhangi bir süreye tabi olmaksızın itiraz hakkı getirildi. Hükümetin söz konusu davalara yönelik kanun çıkaracağını zannetmiyorum. Sırf bu iki dava için özel bir yasa yolu getirilemez. Mahkemeler bu konuları incelemiş, karar vermiş. Eğer yeniden bir mahkeme bunu inceleyip de gerçek anlamda bu davada iki tane masum insan var ve onlar da kurtulacaksa ben yeniden yargılamaya hayır demem. Ama topyekün davaları yeniden ele almak, yargılamak, olacak şey değil.