Zonguldak maden havzasında kömür üreten 22 saha işletmecisi, torba yasadaki ağır yükümlülükler sebebiyle ocakları kapattığını duyurdu.
Özel maden işletmecileri adına konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Salih Demir, “Yeni yasa ağır şartlar içeriyor. Maliyetlerimiz yüzde 50 artacak. Bir hafta boyunca ocakları kapatmış bulunuyoruz. Durum düzelmezse işçileri çıkarmak zorunda kalacağız.” dedi. Demir, daha önce uyarmalarına rağmen, hükümetin çıkardığı yasanın 4 bin 200 madenciyi işsiz bırakacağını söyledi.
4 BİN 200 CİVARINDA MADENCİ İŞSİZ
Kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı İş Kanunu kapsamındaki düzenlemeler, ilk önce maden sektörünü vurdu. Yasaya göre işçilerin çalışma saati günlük 8 saatten 6 saate inerken, vardiya sayısı 4’e çıkıyor. Bölgede faaliyet gösteren 22 özel maden sahası sahibi, maliyet artışını gerekçe göstererek ocakların kapısına kilit vurma kararı aldı. Zonguldak Maden Havzası’nda 22 özel maden şirketi, torba yasadaki yükümlülükleri yerine getiremeyeceğini ileri sürerek ocakları kapatma kararı alırken, 4 bin 200 civarında maden işçisi işsiz kaldı. Gece vardiyasından çıkan işçiler, işverenlerin aldığı kararla işsiz kalmanın şokunu yaşadı.
Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD) Başkanı, aynı zamanda maden işletmesi bulunan Halit Demir, “Kanunda bazı değişiklikler olmazsa biz işçi çıkarmak zorunda kalırız. Ton başına 140 TL olan üretim maliyetimize yüzde 50 ilave maliyet geldi. 210 TL gibi yüksek üretim maliyeti ile kömür satmak mümkün değil. Üretimi durdurduk. İyileştirmeler yapılıncaya kadar herhangi bir üretim yapılmayacak. Zaten sektör zor durumdaydı. Bu şartlarda olması mümkün değil.” dedi. Kilimli ilçesi Gelik beldesi Ayiçi mevkiinde 24 yıldır faaliyet gösteren Arılar Madencilik’teki işçilerden 21 yıllık madenci Mustafa Cepcioğlu (52), “İşyeri sahibi Yusuf Bey, bu yasanın gerçekleşmesi halinde ocağın kapatılacağını söylemişti. İşsiz kaldık. Şimdi arkadaşlarımızla hepimiz mağduruz. Bu kanunun şirkete belli bir yük getirdiğini biliyoruz. Devlet de bunun alt ve üst yapısını düzeltmeden bunu çıkardı. Kanun bizim için süper, ancak işveren için sıkıntılı oluyor.” dedi.
Zaman'ın haberine göre, Arılar Madencilik firma görevlisi Ali İhsan Aygün, firmada 150 kişinin çalıştığını ifade ederek, “Maden kanununun işverene ağır yük getirmesiyle bu karar alındı. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz.” dedi.