Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun İstanbul'da su sıkıntısı olmayacağını söylemesine rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi tasarruf afişleri asmaya başladı.
İBB, ayrıca @ibbPR Twitter hesabı üzerinden, “Tasarruf ettiğimiz SU, yarın musluklarımızdan akacak. Düne göre 42.327 m³ AZ SU tükettik.” paylaşımında bulundu.
İstanbul barajlarında su seviyesi alarm veriyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) resmi sitesinde İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, 27 Ağustos tarihi itibariyle yüzde 16,31 olarak açıkladı. Geçen sene bu aylarda ise barajların doluluk oranı yüzde 64.32 civarındaydı. Oysaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu , “İstanbul'da su sıkıntısı yaşanmayacak.”, “Vatandaşlar tedirgin olmasın.” ifadeleriyle İstanbulluların su sıkıntısı çekmeyeceğini söylemişti. Ancak İBB halkı su tasarrufu konusunda uyarmak için görünür yerler olan üst geçit ve yol kenarlarına afişler astı. Vatandaşlar arabalarını, balkonlarını, halılarını yıkarken hortum kullanmamaları, sifonu gereksiz yere çekmemeleri, yüzlerini yıkarken ve dişlerini fırçalarken suyu kapatmaları, kısa duş almaları, damlayan çeşmelerin contalarını değiştirmeleri gibi konularda uyarıldı.
Ayrıca Metrobüs ve İETT araçlarında tasarruf konulu video klipler yayınlıyor. İBB Halkla İlişkiler birimi ise @ibbPR Twitter hesabı üzerinden, “Tasarruf ettiğimiz SU, yarın musluklarımızdan akacak. Düne göre 42.327 metreküp AZ SU tükettik.” paylaşımında bulunarak günlük olarak yapılan tasarrufların sonucunu kamuoyuyla paylaştı. Bu paylaşımlarla halkta tasarruf bilincinin oluşturulması hedefleniyor.
14 milyon nüfusluk İstanbul, günlük yaklaşık 2,5 milyon metreküp su tüketiyor. Barajlarda son verilere göre 141,429 milyon metreküp su bulunuyor. Geçen yıl bu rakam 582 milyon metreküpe tekabül ediyordu. Yaz mevsimi boyunca ani sağanak yağışlar İstanbul'da su baskınları ve sele yol açtı. Ancak bu ani yağışlar su seviyesinde ciddi bir artış sağlamadı ve Pabuçdere barajı neredeyse tamamen kurudu.
BARAJLARDAKİ SU ORANLARI:
Yağışlar son 50 yıllık yağış ortalaması olan 362 mm'ye yakın seyretmesine rağmen, barajlardaki doluluk miktarı 142.567 metreküpe düştü. Bu rakam geçen yıl rakamlarının yaklaşık 4'te biri.
Barajların son su oranları ve su miktarları;
Terkos Barajı'nda 45.7'lik seviyede su kalmış. Bu oran 64,726 metreküp suya tekabül ediyor.
Kazandere Barajı'nda 1.2'lik seviyede su kalmış. Bu oran 1,741 metreküp suya tekabül ediyor.
Elmalı Barajı'nda 2.6'lik seviyede su kalmış. Bu oran 3,659 metreküp suya tekabül ediyor.
Darlık Barajı'nda 9,2'lik seviyede su kalmış. Bu oran 13,02 metreküp suya tekabül ediyor.
Ömerli Barajı'nda 25,9'lik seviyede su kalmış. Bu oran 36,63 metreküp suya tekabül ediyor.
Sazlıdere Barajı'nda 3,6'lik seviyede su kalmış. Bu oran 5,149 metreküp suya tekabül ediyor.
Büyükçekmece Barajı'nda 7,8'lik seviyede su kalmış. Bu oran 11.027 metreküp suya tekabül ediyor.
Alibey Barajı'nda 3'lik seviyede su kalmış. Bu oran 4.238 metreküp suya tekabül ediyor.
Pabuçdere Barajı ise 0,41'lik oranla kurumuş