Soruşturma aşamasındaki
Ergenekon operasyonunun "
terör örgütü olup olmadığı" yönündeki tartışmalar da son buldu. Yetkililer, Ergenekon zanlıları hakkındaki
davanın
terör örgütü kapsamında açılacağını bildirdi.
Gözaltına alınan iki orgeneral dahil
sanıklar "Terör Suçlusu" olmaktan yargılanacak.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan
Çolakkadı, ''Ergenekon Soruşturması''na ilişkin
iddianamenin düşeceği
mahkemeden, iddianamenin, sanıklara ve taraflara CD ortamında verilmesini talep edeceklerini bildirdi.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ndeki makamında basın mensupları ile sohbet toplantısı yapan Çolakkadı, ''Ergenekon Soruşturması''na ilişkin iddianamenin yazılımının bittiğini ve
Ulusal Yargı Ağı Projesine (
UYAP)
kayıt işlemlerinin sürdüğünü hatırlattı.
Çolakkadı, yazılımı biten ve redaksiyon işlemleri yapılan iddianameye, son operasyondaki gözaltına alınanların eklenmeyeceğini kaydetti.
Yaklaşık 2 bin ila 2 bin 500 sayfa olması beklenen iddianameyi, aralıklarla incelediğini ifade eden Çolakkadı, iddianamenin, UYAP'a kayıt işlemleri bittikten sonra, önce kendisine sunulacağını bildirdi.
Başsavcıvekili Çolakkadı, UYAP'a 300 sayfadan fazla iddianamelerin
teknik sorundan dolayı kaydedilemediğini belirterek, bu durumun Adalet Bakanlığına bildirildiğini, oradan alınan teknik
yardım ile bu sorunun çözülmeye çalışıldığını anlattı.
İDDİANAME, OTOMATİK OLARAK BİR MAHKEMEYE SUNULACAK
UYAP'a göre, iddianamenin hangi mahkemeye sunulacağı konusunda müdahale yapılamadığını belirten Çolakkadı, bilgisayar sisteminin sanık sayısı, suçun ağırlığı gibi verilere bakarak iddianameyi dosyanın büyüklüğüne göre otomatik olarak bir mahkemeye sunduğunu söyledi.
Çolakkadı, ''İddianamenin düşeceği mahkemeden, iddianamenin sayfa sayısı fazla olacağı için fotokopi olarak değil de CD ortamında sanıklara ve taraflara verilmesini isteyeceğiz. Mahkemenin bunu uygun görmesi durumunda iddianame, CD'ye aktarılarak taraflara verilecek'' diye konuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili
Turan Çolakkadı,
soruşturma evrakının bulunduğu dosyanın tamamının da bilgisayar ortamında taranmadığını kaydetti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, ''Ergenekon Soruşturması''na ilişkin iddianameye son şeklini vermek için 29 Haziran
pazar günü savcılarla 7-8 saat süren bir toplantı yaptıklarını bildirdi.
Çolakkadı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yer alan makamında basın mensupları ile yaptığı sohbet toplantısında, meslek yaşamı boyunca hiç 2000 sayfalık bir iddianame incelemediğini söyledi.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde bulunan 6 ayrı ağır ceza mahkemesinden, ''Ergenekon soruşturması''na ilişkin yargılamayı yürütecek olan mahkemeye, bir sürede başka dava verilmemesi için Adalet Bakanlığına talepte bulunduklarını anlatan Çolakkadı, davaya bakacak mahkeme belli olduktan sonra, bu konudaki kararı Hakimler ve
Savcılar Yüksek Kurulunun (
HSYK) vereceğini belirtti.
Çolakkadı, HSYK'nın vereceği karar uyarınca, 6-8 ay süresince, açılacak davaya
bakan mahkemeye ''Ergenekon'' dosyasının büyüklüğü nedeniyle başka dava verilemeyeceğini dile getirdi.
''Ergenekon soruşturması''na bakan 3
Cumhuriyet Savcısı ile
nöbetçi savcı ve
duruşma savcılarının da katıldığı bir toplantı yaptıklarını kaydeden Çolakkadı, ''Geçtiğimiz pazar günü iddianameye son şeklini vermek için savcılarla 7-8 saat süren bir toplantı yaptık. Rutin olarak yaptığımız bu toplantıda iddianamenin hukuki boyutunu ele aldık'' dedi.
Turan Çolakkadı, basın mensuplarının soruları üzerine, ''iddianameyi hazırlayan savcıların ve açılacak davaya bakacak mahkeme üyelerinin güvenliği konusunda herhangi bir rahatsızlık duymaları durumunda, bunu emniyete bildireceklerini ve emniyetin gerekli işlemleri yapacağını'' bildirdi.
Çolakkadı, iddianamenin ''
Ergenekon Terör Örgütü'' kapsamında hazırlandığını da belirtti.
''GİZLİLİK KARARI''
Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, mahkemenin iddianameyi kabul etmesinin ardından soruşturmaya ilişkin ''
gizlilik kararı''nın ortadan kalkacağını ifade ederek, son operasyonda gözaltına alınan kişilere ilişkin soruşturmanın ise süreceğini anlattı.
Çolakkadı, savcıların, açılacak dava konusunda ''gizlilik kararı'' çıkartılması yönünde talepte bulunabileceklerini de ifade ederek, ''Soruşturma savcıları iddianamenin görüleceği mahkeme savcısından dosyaya ilişkin gizlilik kararı alınmasını isteyebilir. Bu durumda gizlilik kararının alınıp alınmamasına mahkeme karar verir'' dedi.