17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan polislere dün operasyon düzenlendi. 16 ilde gerçekleştirilen operasyonda 14’ü amir konumundaki 33 polis gözaltına alındı. Savcı İsmail Uçar’ın yürüttüğü soruşturmada gözaltına alınan isimler arasında 17 Aralık’tan sonra görevden alınan İstanbul Mali Suçlar Şube eski Müdürü Yakub Saygılı ve Narkotikten sorumlu emniyet müdür yardımcısı Mahir Çakallı da bulunuyor.
Polislerin gözaltına alındığı saatlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamındaki 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdi. 25 Aralık yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması savcı Muammer Akkaş’tan alındıktan sonra takipsizlik kararı veren savcılar görevlendirildi.
Takipsizlik kararında polisleri gözaltına aldıran savcı İsmail Uçar ile İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu’nun imzası bulunuyor. Savcı İrfan Fidan polislere yönelik sahur operasyonunu yürüten isimdi. Sahur operasyonunda ortaya çıkan skandallar nedeniyle HSYK Fidan hakkında inceleme yapılmasına karar vermişti.
HÜKÜMETE DARBE
Gözaltına alınan polisler hükümete darbe girişimiyle suçlandı. Polislere yönelik suçlama dosyasında "yasama dokunulmazlığı olan kişilere ait iletişim tespitlerinin çözülerek metin haline getirilmesi, suç tasniflerinde bulunulması, soruşturmada usulsüzlüklerin yapılması, görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve gizliliğin ihlali" ifadelerinin yer aldığı öğrenildi.
Polisten tepki: Suçlama darbe, mağduru Reza Zarrab
Reza Zarrab’ı gözaltına alan Başkomiser Mehmet Akif Üner sağlık kontrolüne götürülürken “Suçlama darbe, mağduru da Reza Zarrab soytarısı” diye bağırdı.
Haram para sıfırlanmaz
Gözaltına alınan bazı polislerin üzerindeki siyah renkli tişörtlerde yazılı olan Türkçe 'Sıfır' ve İngilizce 'Ze-Ro!' ifadeleri dikkat çekti. Gözaltındaki bir polis, sağlık kontrolünden çıktıktan sonra "Biz zaten sıfırız. Buradayız. Haram para sıfırlanmaz ama" dedi.
HIRSIZDAN KORKSAK POLİS OLMAZDIK
Sağlık kontrolüne götürülen bir emniyet mensubunun, "Hırsızdan korksak polis olmazdık be" diye bağırması dikkat çekti. Emniyet mensubu polis aracına ağzı kapatılarak ve yaka paça bindirildi.
YANLIŞ KİŞİYİ GÖZALTINA ALDILAR
Operasyonda büyük bir skandal yaşandı. Mali Şube'de görevli Teknikçi Murat Kaya yerine Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'n-de görevli Murat Kaya'nın gözaltına aldığı öğrenildi. Yanlışlığın ortaya çıkınca Murat Kaya apar topar bırakıldı. T.T. adlı kişinin de yine isim benzerliği nedeniyle yanlışlıkla gözaltına alındığı iddia edildi.Bu arada gözaltına alınanlar arasında “Fizan ve Hizan’a sürülen polisler” Hamza Tosun ve Mahir Çakallı da yer alıyor.
Başsavcıdan skandal operasyon açıklaması
Operasyonla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, inanılmaz skandallara imza attı. “Dolaylı dinleme” diye bir suç maddesi kanunlarda bulunmamasına karşın Başsavcı Salihoğlu, Başbakan ve Bakanlar hakkında suç örgütü lideri oldukları yönünde evrak düzenlendiğini ileri sürdü. Polisleri terör örgütü El Kaide’nin finansörü olduğu iddia edilen Yasin el Kadı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Haliç Kongre Merkezi’nde yaptıkları görüşmeyi dosyaya koydukları için hükümeti devirmeye çalışmakla suçladı. Polislerin casusluk, sahte evrak düzenleme ve dosyaya ait ses kayıtlarının basına sızdırması suçlarını işlediklerini iddia eden Salihoğlu, bu kapsamda Mali Şube ekiplerine operasyon yaptıklarını duyurdu.
*Gözaltına alınan İstanbul Mali Şube eski Müdürü Yakub Saygılı başarıları ve ödülleri ile biliniyor. Büyük otomobil kaçakçılığı, TSE yolsuzluğu gibi dev operasyonlar yönetti. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır Valisi iken KOM Şube’de görev yapan Saygılı’ya başarıları nedeniyle takdir belgesi vermişti.
25 Aralık soruşturması böyle sıfırlandı
25 Aralık yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması hakkında verilen 141 sayfalık takipsizlik kararındaki çelişkili ve hukuksuz ifadeler dikkat çekiyor. Kararda 1 numaralı şüpheli olarak iş adamı Abdullah Tivnikli yer aldı.
İşadamları Cemal Kalyoncu, Mustafa Latif Topbaş, Mehmet Cengiz, Hayrettin Özaltın, İbrahim Çeçen, Mehmet Fatih Saraç, Turgay Ciner, Nihat Özdemir, Usame Kutup, Yasin El Kadı‘nın da aralarında olduğu 96 isim hakkındaki dosya kapatıldı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Başbakanlık danışmanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve kardeşi Serhat Albayrak’ hakkında takipsizlik kararı verildi.
ÜNLÜ İSİMLER SONRADAN EKLENDİ
Dosyada gazeteci Ahmet Hakan, sanatçı Orhan Gencebay hakkında takipsizlik kararı verilmesi dikkat çekti. Bu isimlerin 25 Aralık soruşturmasını esas savcısı olan Muammer Akkaş tarafından şüpheli olarak dosyaya dahil edilmedikleri halde yeni savcılar tarafından şüpheli yapıldığı ortaya çıktı. Takipsizlik kararında onlarca çelişkili tespit yer aldı.
Soruşturma kapsamında alınan kararların yetkili mahkemeler tarafından alınmasına rağmen yetkisiz mahkemelerce çıkarıldığı iddia edildi.
Savcılar haklarında hiçbir dinleme kararı olmayan ve şüphelilerle yaptıkları telefon görüşmeleri nedeniyle dinlemeye takılan kişileri dinlenmiş gibi göstermeleri de dikkat çekti. Dinlemeye takılıp dinlenmiş gibi gösterilen isimler arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gibi isimler de yer bulunuyor.
ALAKASIZ İSİMLER EKLENDİ
Dosyada şüphelilerin, tanınmış kişilerle yaptıkları görüşmelerin takibe takılmasına ilişkin dosya ile ilgisi olmayan kişiler takip edilmiş gibi sunuldu. Şüphelilerin bu görüşmelerindeki teknik takipler, sanki görüşme yaptıkları kişiler izlenmiş gibi anlatıldı.
SUÇMUŞ GİBİ SUNDULAR
Savcılar dosyada tanınmış bazı isimlerin görüşmelerinin yer aldığını ve bu kişilere herhangi bir suçlama yöneltilmediğini belirterek bu durumu suçmuş gibi sundu. Ancak soruşturma savcısı Muammer Akkaş dosyayı tamamlamadan el çektirilmişti.
EL KADI KANUNSUZ GİRİŞ YAPMIŞ
Kararda Türkiye’ye girmesinin yasak olduğu dönemde yasa dışı yollardan ülkeye giren Yasin El Kadı’ya ilişkin verilen takipsizlik gerekçesi oldukça tartışmalı. Yasin El Kadı’nın mahkeme kararı ile takip edildiği dönemde yurda girmesinin yasak olduğu kabul edilerek bu yasağın daha sonra kaldırıldığı, bu nedenle geçmişe yönelik suçlanamayacağı savunuldu.
BUGÜN GAZETESİ