Türk Okullarını kapatma girişimine tepki gösteren Senegal ve Fildişi, Türk hükümetine, “Türk okulları dünyaya değer katıyor. Bu tavır tam bir hezeyan. Türkiye’nin imajını bozmayın, okulları rahat bırakın” çağrısı yapıldı.
Türk okullarına yönelik yıpratma kampanyası Afrika’dan sert tepki gördü. TUSKON’un Bursa’da organize ettiği Türkiye Batı Afrika Ticaret Köprüsü programına katılan Fildişi Sahilleri Devleti’ne bağlı Özel Okullar Kurumu Müdür Yardımcısı Jean Paul Kouo, Türk okullarının dünyadaki eğitim kalitesini artırdığını söyledi.
Kouo, “Ben direkt devlete bağlı olarak çalışıyorum. Benim çocuklarım da Fildişi’ndeki Özel Şafak Okulları’nda eğitim görüyor. Bu okullar ilkokuldan üniversite girişine kadar verdiği tüm eğitimlerde devlet okullarından çok daha başarılı” açıklamasında bulundu. Şafak Okulları sayesinde metamatik olimpiyatları düzenlediklerini kaydeden Kouo, “Sonra ulusal bir sınav yapılıyor. Bu sınavları eğitim bakanlığımız sahiplendi. Tüm sınıflarımızda İngilizce’nin yanısıra Türkçe de öğretiliyor. Okul kapatılması büyük hezeyan” şeklinde konuştu.
İNSANLIĞA BÜYÜK KATKI
Türk okullarının siyasetle hiçbir alakası olmadığına vurgu yapan Kouo “Bu arkadaşların her dine büyük saygısı var. İnsanlığa büyük katkı yapıyorlar. Ramazan ayında yoksul insanlarımıza gıda yardımı yapıyorlar. Kurban Bayramı’nda ise kestikleri yüzlerce büyükbaş hayvanın etlerini dağıtıyorlar. İnsanların siyasi görüşü ve dini tercihleri onların alanı değil” diye konuştu.
Kouo “Türk Hükümetine çağrım var” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Bu okulları rahat bırakın. Çünkü bu okullar dünyaya değer katmak dışında hiçbir şey yapmıyorlar. Her bir okulun kapanması Türkiye’nin imajının daha da kaybolmasına neden oluyor.”
EKONOMİK DARLIKTAN BU GENÇLER KURTARDI
Senegal Zighinghor Ticaret Odası Başkanı Jean Pascal Ehemba, son dönemde Türkiye’nin başta Senegal olmak üzere tüm Afrika dünyasıyla ticaret hacminin arttığına dikkat çekerek “Eğer Senegal gençlerinin gelişmesini istiyorsak okullar kapatılmamalı” dedi.
Senegal’in en büyük üç şehrinde Türk okullarının olduğuna dikkat çeken Ehemba şöyle devam etti: “Bizler bu eğitim kurumlarının her zaman yanındayız. Ekonomimiz gelişiyorsa bu gençlerin tercümanlığıyla oluyor. Düşülen ekonomik darlıktan bu gençler sayesinde çıkıyoruz.”
Chicago’da Türkçe şöleni
12. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Orta Amerika finali Chicago’da gerçekleştirildi. ABD, Türkiye, Kolombiya, Ekvator, Panama, Hindistan, Bosna, Arnavutluk ve Afrika kökenli öğrencilerin sergilediği performanslar, izleyenleri hayran bıraktı. Programda Illinois Eyalet Meclisi’nin Türk Amerikan Derneği’ni (TAS) oybirliği ile kabul ettiği tanıma kararının yanı sıra, kongre üyeleri Tammy Duckworth ve Robin Kelly ile Illinois Eyalet Valisi Pat Quinn tarafından gönderilen tebrik mektupları okundu.