HDP'nin İmralı heyeti: KCK yetkilileri, çözüm süreciyle ilgili halen müzakere sürecine geçilmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
13 ve 14 Şubat’ta iki gün boyunca Kandil’de KCK yetkilileri ile uzun süren bir kaç toplantı gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Toplantıda ana gündem olarak çözüm süreci kapsamında atılması gereken adımlar, Meclis’e sevk edilen iç güvenlik paketi, Kobani ve Şengal başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler ele alınmıştır. Toplantıda KCK yetkilileri, çözüm süreciyle ilgili halen müzakere sürecine geçilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, AKP hükümetinin somut olarak müzakere başlıklarında kalıcı barışa gidecek çalışmalar yapmak yerine kamuoyunda gerçekliğe tekabül etmeyen beklentiler üzerinden algı yönetimi oluşturma çalışmalarıyla zaman harcadığı tespitini yapmıştır." ifadelerine yer verildi.
'AKP’NİN UYGULAMALARI ÇELİŞİYOR'
KCK yetkililerinin, Öcalan’ın hazırladığı müzakere ve çözüm taslağında 15 Şubat’a kadar müzakere başlıklarında mutabakat sağlanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: "AKP hükümetinin çözüm takvimini boşa çıkarmaya çalışan bu tutumunun Kandil’de tepkiyle karşılandığını ifade ettiler. Müzakere mekanizmalarının halen oluşmamasının, tarafsız bir izleme heyetinin halen çalışmaya başlamamasının bile, AKP hükümetinin sürece yaklaşımını, samimiyetini ve ciddiyetini ortaya koyduğu toplantılarda ayrıntılı olarak tartışılmıştır."
Çözüm sürecinin ruhunun kendileri açısından Öcalan’ın belirttiği ‘Devletin ve toplum demokratikleşmesi’ perspektifi üzerinden ele alındığını belirten açıklamada, "AKP’nin tüm uygulamalarının ise devletin ve toplumun demokratikleşmesiyle çeliştiği tespiti yapılmıştır. Bunun en son örneğinin Meclis’e sevk edilen iç güvenlik paketi olduğu, bu paket ile AKP’nin tüm toplumsal muhalefeti tamamen sindirmek istediği belirtilmiştir." denildi.
İÇ GÜVENLİK PAKETİ VE ÇÖZÜM SÜRECİ
HDP heyetinin açıklamasında, "İç güvenlik paketini çıkarmanın müzakere sürecini de tehlikeye atacağı, paket zihniyetinin müzakereye gelmeme zihniyeti olduğu net olarak ifade edilmiştir. Bu anlayışın demokratikleşme yerine, daha fazla otoriterleşme anlamına geleceği ifade edilerek, demokratikleşmeyi ortadan kaldıracak bu anlayışın ise kabul edilmesinin mümkün olmadığı ifade edilmiştir. Sivil toplum örgütlerinin ve Türkiye halkının büyük bir kesiminin, bu pakete karşı tepki göstermesinin anlamlı olduğu, pakete karşı tüm demokratik çevrelerin mücadele birliği içerisinde olmasının önemli olduğu vurgulanmıştır. AKP’nin otoriterleşmeyi esas alan iç güvenlik paketleri yerine demokratikleşmeyi esas alan yasal düzenlemeleri Meclis gündemine getirmesi gerektiği belirtilmiş, AKP’nin kendi seçim çıkarları peşine düşmek yerine, tüm halklarımızın demokratik geleceğini ilgilendiren konularda somut çalışmalar yapmasının önemine değinilmiştir." denildi.