İran'ın oyunu deşifre oldu: Türkiye üzerinden...

Nükleer malzemelerin İstanbul’da kurulan fason şirketler aracılığıyla İran’a götürüldüğü ortaya çıktı.

İran'ın oyunu deşifre oldu: Türkiye üzerinden...

İran'ın Türkiye üzerinden kurduğu 'nükleer hat' deşifre oldu. Bugün'de yer alan habere göre Almanya'da başlatılan nükleer soruşturma tehlikeli trafiği gün yüzüne çıkardı.

Almanya Federal Savcılığı’nın 2012 yılında Hindistan ve Almanya'dan alınan nükleer malzemelerin Türkiye üzerinden İran'a gönderildiğini tespit etmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Alman polisi nükleer malzemeleri Hossein Tanideh'in fason şirketler aracılığıyla İran'daki MITECH şirketine gönderdiğini belirledi. Ardından Almanya Federal Savcılığı Tanideh hakkında 6 Ağustos 2012'de "Dış Ticaret Yasası ve Savaş Silahları Yasası'nın Denetimi Yasası"nı ihlal ettiği iddiası ile Interpol’den kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarttı. Tanideh’in Türkiye’ye kaçma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle Alman Interpolü, Türk Interpol yetkililerini bilgilendirdi.

Alman yetkililerin Türkiye ile irtibata geçmesinin ardından Türk Interpolü de Tanideh ile ilgili geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı. Yapılan çalışmalar sonucu Tanideh'in farklı tarihlerde Türkiye’ye geldiği, en son 18 Haziran 2012'de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığı belirlendi. Teknik ve fiziki takibin ardından Tanideh’in yeri tespit edildi. Interpol ve Organize dedektiflerinin ortak operasyonunda 19 Ocak 2013'te Küçükçekmece Atakent'te gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra Küçükçekmece Adliyesi'ne çıkartılan Tanideh tutuklandı. 

EVRAKLARA EL KONDU

Yapılan çalışmalar sonucunda Tanideh'in sahibi olduğu IDIDış Ticaret Limited Şirketi'nde aramalar yapıldı. Bakırköy'deki şirketin genel merkezine yapılan baskında bütün evraklara el konuldu. İşyerine yönelik yapılan operasyonun ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 5201 Sayılı "Harp Araç ve Gereçleri ile Silah,Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun" kapsamında ayrı bir soruşturma başlattı. Yeni soruşturmayla İran ile ihracat yapan Baha Turizm Limited Şirketi'nin sahibi ve İranlı Hossein Tanideh'in ev sahibi Mesut Atasoy da gözaltına alındı.

11 SEFERDE 941 NÜKLEER MALZEME

El konulan evraklar üzerinde yapılan incelemede Tanideh ve Atasoy'un Almanya ve Hindistan'da temin ettikleri nükleer malzemeleri musluk ve su tesisatı adı altında İran'daki uluslararası ambargolu MITECH şirketine gönderdikleri belgelendi. Tespitlere göre Almanya'dan 91 nükleer özellikli madde 7 ayrı seferde, Hindistan'dan ise 856 nükleer özellikli madde 4 ayrı seferde Türkiye üzerinden İran'a gönderildi.

Öte yandan firari olan üç İran vatandaşı güvenlik güçleri tarafından aranıyor. Kayıp şahısların sahte pasaportla yurt dışına çıkmasını engellemek için şahısların fotoğraflarının tüm gümrük kapılarına gönderildiği öğrenildi.
<< Önceki Haber İran'ın oyunu deşifre oldu: Türkiye üzerinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER