Isparta Valisi Memduh
Oğuz, Yakaören'de sıcak su bulmak amacıyla açılan ancak
hidrojen sülfür gazına rastlanan
kuyuda yapılan basınç ölçme çalışmalarında gaz basıncının tahmin edilenden daha düşük çıktığını ve çimento dökülerek kuyunun kapatılacağını söyledi.
Oğuz,
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Kuyu Tamamlama Mühendisi Özger Dursun ile düzenlediği basın toplantısında, Yakaören'deki kuyuda yapılan çalışmalar sonunda sevindirici haber aldıklarını belirtti. TPAO'dan gelen uzmanların kuyuda yaptıkları
keşif çalışmasının tamamlandığını kaydeden Oğuz, ilk etapta kuyudaki gaz basınç değerlerinin belirlendiğini ifade etti. Oğuz, ''Kuyuda yapılan araştırmalar sonunda gaz basıncı tahmin ettiğimizden daha düşük çıktı. Buna göre, çimento dökülerek kuyu kapatılacak'' diye konuştu.
Sonucun belirlenmesinin ardından kuyuyu
kapatma çalışmalarının yapılacağını bildiren Oğuz, yarın
Batman ve Adıyaman'dan ekiplerin geleceğini, kapatma işi için kolları sıvayacaklarını bildirdi.
Gazetecilerin kuyuyu kapatma çalışmasının hızlanmasında köy halkının seçimde
sandık başına gitmeme kararının etkili olup olmadığı yönündeki soruya ise Vali Oğuz, ''Vaziyeti idare etmek isteyen insan kuyuyu kapatamaz. Biz kuyuyu kapatmak için, geldiğimiz günden itibaren çalışmaya başladık. Bugün alınan sonuçlar 100 gün içinde gelişmiştir'' dedi.
Isparta'da göreve başlamadan önce
Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in kuyu konusunda kendisini bilgilendirdiğini ve kuyunun kapatılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istediğini anlatan Oğuz, Isparta'ya geldiği günden itibaren üzerine gittiği konunun özellikle kuyu konusu olduğunu bildirdi.
Öncelikle TPAO'dan uzmanları Isparta'ya çağırdıklarını söyleyen Oğuz, sorunun belediyenin mi,
Başbakanlık Afet Acil Yardım Başkanlığının mı, yoksa TPAO'nun mu diye ayrıma girmediklerini, sorumluluğu valilik olarak üstlendiklerini belirtti. Konuya sahip çıktıkları için sorunun çözümü noktasında kısa sürede sonuç aldıklarını dile getiren Oğuz, ''Bugüne kadar 'TPAO gel, bu kuyuyu kapat' denilmiş, TPAO da
doğal olarak 'Burayı ben kazmadım ki kuyu benim kuyum değil ki' diye açıklama yapmış. Ayrıca geçmişte bir hata daha yapılmış. Kuyu kazılırken
teknik şartlara uyularak kazılmamış. Sorun çeşitli nedenlerle ertelenmiş'' dedi.
-YÜZDE 70 BAŞARI ŞANSI VAR-
TPAO Kuyu Tamamlama Mühendisi Özger Dursun da kuyuyu kapatmak için Isparta'ya geldiklerini ve ilk etapta kuyudan sızan gaz basıncının değerlerini ölçmek için bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Dün yapılan çalışmalar sonunda gaz basınç değerlerinin ölçüldüğünü söyleyen Dursun, bekledikleri basıncın altında bir sonuçla karşılaştıklarını ve bu durumun sevindirici olduğunu açıkladı.
Ölçülen basınç değerinin
operasyon sırasında kuyunun kapatılmasında kendilerini zorlamayacak ölçüde olduğunu söyleyen Dursun, su ile deneme çalışması yaptıklarını ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını belirtti. Deneme çalışmaları kapsamında kuyuya çimento basılabileceğini de gördüklerini anlatan Dursun, kuyuyu kapatma çalışması konusunda ilgili ekipman eksikliklerinin bulunduğunu ve kullanılacak malzemenin de Adıyaman'da hazırlandığını bildirdi. Malzemenin ve ekipmanın yarın Isparta'da olacağını söyleyen Dursun, Cumartesi günü kuyuyu kapatmak için gerekli çalışmalara başlayabileceklerini dile getirdi.
İlk etapta 200 torbalık çimento enjeksiyon edeceklerini belirten Dursun, çimento enjekte işleminin gerekirse tekrarlanacağını anlattı.
Gazetecilerin kuyu kapatıldıktan sonra ileride herhangi bir
gaz sıkışması ya da patlaması gibi bir problemin yaşanıp yaşanamayacağı yönündeki soruya ise Dursun, ''Herhangi bir sorun yok. Eğer çimento ile tamamen kapatırsak bir şey olmayacak, bunun garantisini verebiliriz. Yüzde 70 başarı şansımız var'' dedi.
Dursun, kuyunun kapatılmasıyla ilgili net bir süre veremeyeceklerini söyledi.