İsrail'in Türkiye'den dilediği özrün en ince detayları!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in özür dilemesinin sürpriz bir gelişme olarak görüldüğünü, ancak aslında 3 yıldır nakış nakış işlenen sürecin son aşaması olduğunu söyledi

İsrail'in Türkiye'den dilediği özrün en ince detayları!

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. 

Konuşmasına Mavi Marmara şehitlerine rahmet dilemekle başlayan Davutoğlu, zor bir süreçten geçildiğini ve herkesin acılı günler yaşadığını söyledi. 

İsrail askerlerinin Mavi Marmara baskını sonrası BM'deki konuşmasını hatırlatan Davutoğlu, burada 7 somut talepte bulunduklarını söyledi. Bunları BM kararı çıkarılması, soruşturma yapılması, İsrail'in gözaltına aldığı kişiler ve şehitlerin geri verilmesi, gemilerin iade edilmesi şeklinde sıralayan Davutoğlu, "Geriye 3 talep kalmıştı. Özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması ve Gazze'nin kalkınması." diye konuştu. 

Türkiye'nin belirlediği bir politikayı üzerinden yıllar geçse de takip ettiğine vurgu yapan Davutoğlu, bugün temel taleplerin gerçekleşmiş olduğunu söyledi. Yaklaşık 3 yıl süren çetin müzakereler olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı, 3 talebin her seviyede dile getirildiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da taleplerden vazgeçilmeyeceğini vurguladığını hatırlattı. 

Ahmet Davutoğlu, "Geçmiş dönemlerde bir çok kez aslında çok yaklaşıldı. Biz hazırız dediler. Fakat maalesef son dakikalarda İsrail'in iç politikalarında dengelerden dolayı geri adım atıldı." dedi. 

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye'ye geldiğinde net mesaj verildiğini aktaran Davutoğlu, "Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerinde iyileşme isteniyorsa bu 3 talep yerine getirilmeli dedik." ifadelerini kullandı. 

Değişik metinler üzerinden müzakereler yürütüldüğünü belirten Ahmet Davutoğlu, Kerry ile son bir haftada 6 defa görüştüğü bilgisini verdi. Her aşamada Başbakan Erdoğan ile metinler üzerinde tartışıldığını bildiren Dışişleri Bakanı, hatta Başbakan rahatsızken bile evine giderek bu metin üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bunu şunun için söylüyorum. Bugün sizler için sürpriz gelişme gibi görünen husus, aslında nakış nakış 3 yıldır işlenen bir sürecin son aşamasıydı."

CİHAN
<< Önceki Haber İsrail'in Türkiye'den dilediği özrün en ince detayları! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER