CHP, rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından İstanbul Emniyeti’nin başına getirilen Selami Altınok ile ilgili soruşturmaları Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor. Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olduğu dönemde Altınok ve kurumuna yönelik açılan 40’a yakın soruşturmada ciddi iddialar bulunuyor.
CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, ocak ayında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu soruşturmalara değinmişti. CHP’nin Meclis gündemine taşıyacağı soruşturmaların önemli bir kısmı, “ihaleye fesat karıştırma” iddialarına dayanıyor. Son olarak 2009 ve 2011 yılları arasında Erzurum İl Özel İdaresi tarafından yapılan birçok ihale hakkında Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çok sayıda soruşturma açılmıştı. Bu soruşturmaların sonunda kamu davası da açıldı.
Bu davalarda dikkat çeken ayrıntılar şu şekilde:
DANIŞTAY’DA DOSYASI VAR
Selami Altınok’un genel sekreterliği döneminde İl Özel İdaresi’nin bazı yöneticilerine benzer suçlamalar yöneltildi. (Örnek soruşturma numaraları: 2012/3960, 2013/3333...). Bu soruşturmaların önemli bir kısmının İl Özel İdaresi İmar ve İnşaat Dairesi Başkanlığı nezdindeki ihale ve işlerle ilgili olması dikkat çekerken, bu yapılanlara karşı tedbir almadığı gerekçesiyle Erzurum Savcılığı tarafından Altınok hakkında soruşturma yapılıyor. (Örnek: 2009/15431, 2011/7665, 2012/2750...) Ancak çoğunda delil elde edilemediği ya da alt birimlere tüm yetkilerini devrettiği için bu soruşturmalardan ceza almayan Altınok hakkında devam etmekte olan bir soruşturma dosyası bulunuyor. 2013/45 sayılı soruşturmada, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 17.04.2012 tarih 2012/204 sayılı ön inceleme kararı sonucu bakan oluruyla Altınok ve Erzurum İl Özel İdaresi çalışanları hakkında soruşturma izni verilmiş. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2012/10162 sayılı soruşturma sonucu Erzurum 3. Sulh Ceza Mahkemesine kamu davası açılmış. Fakat şüpheliler İçişleri Bakanlığı’nın “soruşturma izni verilmesine” ilişkin kararına itiraz ettiklerinden dolayı iddianame iade edildiği için Cumhuriyet Savcılığı’nın 2013/45 sayılı dosyasında halen Danıştay kararı bekleniyor.
“HEMŞEHRİSİ NÜFUSUNDAN FAYDALANDI" İDDİASI
Altınok döneminde Erzurum’da yapılması planlanan 1200 yataklı sağlık kompleksi ihalesine fesat karıştırıldığı iddia ediliyor. İhalede öne çıkan isim ise, AKP İl Genel Meclis Üyesi ve Altınok’un hemşehrisi M.A. M.A.’nın Selami Altınok’un nüfuzundan faydalanarak birçok ihalede yolsuzluk yaptığı ileri sürülerek soruşturma genişletilmiş. Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılamada (2012/81 esas sayılı dava) beraat kararı verilse de, Erzurum Muhakemat Müdürlüğü’nce bu karar temyiz edildiği için dosya halen Yargıtay’da bulunuyor.
İddialara göre M.A., ihalelere ilişkin yaklaşık maliyeti önceden öğrenerek yakınlarına avantaj sağlıyordu. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nca M.A, ve kardeşi İ.A. ile yakınları, çalışanları ve Erzurum İl Özel İdaresi’nde çalışan bazı görevlileri kapsayan birçok soruşturma açıldı. (Örnek: 2012/6317...) Bu hususta açılan davalar iddia olarak kalmadı ve birçok soruşturmada, Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce M.A. ve yakınları hakkında mahkumiyet kararı verildi.
AĞABEYİNE MAHKÛMİYET KARARI
Erzurum Cumhuriyet Savcılığı’nın 2012/6299 sayılı dosyasında düzenlenen iddianamede ise, Altınok’un ağabeyi İ.A.’nın, Erzurum İl Özel İdaresi’nde Selami Altınok’un emrinde çalışan K.Ç.’dan ihalenin yaklaşık maliyet bedelini öğrenerek hemşerisi olan bir başka katılımcı H.A.’ya bilgi verdiği ileri sürülüyor. Buna dair tapeler de iddianamede yer alıyor. Bu iddianamedeki tespit mahkemece kabul edilirken, Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi, İ.A. ile beraber K.Ç. hakkında mahkûmiyet kararı veriyor.