İstanbul'un
trafik sorununa ilişkin çözüm
önerisinde bulunmak isteyenler, görüşlerini 15
Aralık 2006 tarihine kadar valilik, belediye ve
emniyetin internet sitelerine
elektronik posta yoluyla iletebilecek.
Bakanlar Kurulu kararıyla İçişleri Bakanı
Abdülkadir Aksu başkanlığında toplanan Ulaşım Zirvesi'nde alınan kararlar doğrultusunda İstanbul'un
ulaşım sorunları ile ilgili alt
komisyon oluşturuldu.
İstanbul'un trafik sorununun çözümü ile ilgili görüş ve önerilerde bulunmak isteyen herkes görüş ve önerilerini 12-15 Aralık 2006 tarihleri arasında valiliğin www.istanbul.gov.tr, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın www.ibb.gov.tr, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün www.iem.gov.tr adresindeki internet sitelerine e-posta gönderebilecekler.
Emniyete gelen öneriler
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde ''İstanbul'un trafik sorununun çözümü için görüş ve önerilerinizi bekliyoruz'' yazısı yer alıyor.
Siteyi ziyaret edenlerin önerilerini ekleyebilmeleri için ''öneri ekle'' bölümünün yer aldığı sitede, saat 16.00'ya kadar yazı gönderen 6 kişinin mesajları bulunuyor.
Mesajlardan birinde
tramvay ve metro gibi raylı
sistemlerin trafiği rahatlatacağı vurgulanırken, bir diğer mesajda belli bir yaştan sonraki
araçların yola çıkmaması gerektiği savunuluyor.
Bir başka mesajda ise sabah ve
akşam belli saatlerde, içinde bir kişi bulunan araçların trafiğe çıkmaması gerektiği ifade ediliyor.
Vatandaşların gönderdiği diğer mesajlardaki bazı öneriler ise şöyle:
* Trafik ışığına uymayarak yolları kilitleyen vatandaşlar, ciddi para cezaları almalıdır. Avrupa'da insanlar polisten değil cezadan korkuyorlar.
* Garajı olmayan yapılara müsaade edilmesin.
Deprem yıkmadan komple bir şehir planlaması yapılarak 2 şeritli sokaklar ve 4 şeritli caddeler 3-4 katı genişliğe çıkarılsın. Altyapı, günü kurtarmak için değil uzun vadeli çözümler ile ayağa kaldırılsın. Şehirdeki bütün kurumların (
İSKİ,
İGDAŞ vs) yapacakları kazılar, tek bir koordinasyon merkezi tarafından düzenlensin. Deniz taşımacılığı ve raylı sistem yaygınlaştırılsın.
* İstanbul'da her gün yeni araçlar trafiğe çıkmakta ve neredeyse herkeste bir araç bulunmakta. Çözüm isteniyorsa bundan sonraki 20 yıl düşünülerek çözüm önerileri üretilmelidir. Benim en önemli önerim, İstanbul'un atardamarı olan E-5 için alternatif bir sistem düşünülmeli. Alternatif olarak nasıl insanlar için yer altından yollar yapılıyorsa eğer 20-30 yıl sonrasını düşünüyorsak E-5'in altından araçlar için
tünel yollar yapılmalı ve şehir içine girmeyen veya uzun mesafe alacak kişilerin bu alternatifi değerlendirmesi gerekir.