Haiti'de 12 Ocak'ta meydana gelen
depremi inceleyen Amerikalı bilim adamları,
İstanbul,
Los Angeles ve Kingston gibi büyük şehirlerdeki tsunami tehlikesinin sanılandan daha fazla olduğunu bildirdi.
Texas Üniversitesi bünyesindeki Austin Jeofizik Enstitüsü önderliğinde toplanan bilim adamları, Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'taki gibi aktif fay hatlarına ve birbirinin üzerine basınç yapan iki tektonik tabakaya yakın sahil kentlerindeki tsunami riskini araştırdı.
Bilim adamları, özellikle İstanbul, Los Angeles ve Jamaika'nın başkenti Kingston gibi kentlerdeki riskin beklenenden daha fazla olduğunu belirtti.
Nature Geoscience bilim dergisinde yayımlanan makaleye göre, son araştırmaya kadar bu kentlere yakın konumdaki, 'yanal atımlı' (iki elin birbirine sürtmesine benzer bir şekilde hareket eden) fayların tsunamiye neden olmayacağı kabul ediliyordu. Ancak bilim adamları, bu tarz fayların da büyük tsunamiler oluşturabileceğini ortaya çıkardı.
Araştırmaya katılan bilim adamlarından Matt Hornbach, Haiti'de yaklaşık 230 bin kişinin hayatını kaybettiği 7 büyüklüğündeki depremden birkaç dakika sonra yaklaşık 3 metre yüksekliğinde tsunami dalgalarının kıyıları vurduğunu belirtti. Hornbach'a göre, yanal atılımlı bu fayda gerçekleşen sarsıntı ile kıyı bölgelerindeki zayıf çökeltiler denizin dibine doğru kaydı. Bu hareket de dev dalgalara neden oldu.
Matt Hornbach, "İşin korkutucu yanı, büyük bir tsunamiyi tetiklemek için büyük bir depreme ihtiyaç yok.
Tsunami uyarı merkezleri, büyük depremlere göre hareket ediyor. Ancak gördük ki orta şiddetli depremler de dev dalgalara neden olabilir. Haiti çevresindeki tsunamilerin bu şekilde gerçekleşmiş olma ihtimali diğer yola oranla 10 kat fazla" dedi.
Araştırmaya,
New York, Columbia, Missouri,
California ve Haiti üniversitelerinden bilim adamları da katıldı.