İstatistik Kurumu'nun açıkladığı resmî rakama göre şehirde 11 milyon 300 bin kişi yaşıyor. Ancak valiliğin
muhtarlardan topladığı bilgiler bunun üç katını işaret ediyor.
'Bizim mahallede ikamet ediyor' diye
kayıtlara geçirilen kişiler toplandığında ortaya 33 milyonluk bir şehir çıkıyor. Aradaki 22 milyonluk farkın, muhtarlıklardaki mükerrer kayıtlardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Çifte kaydın sebebi ise farklı farklı. Çocuğunu başka semtteki okula yazdırmak isteyenler listenin ilk sırasında yer alıyor.
Kredi kartı dolandırıcılığı için farklı ilçelerden
belge alanların sayısı da az değil. Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Özkan, aynı kişinin İstanbul'un 10 farklı ilçesinde kayıt yaptırabildiğini anlatıyor.
İstatistik Kurumu'nun yürüttüğü adrese dayalı
nüfus sayımı ise yıl sonunda tamamlanacak.
Kapı kapı dolaşılarak yapılan çalışmada, bugüne kadar 66 milyon kişi kayıt
altına alındı. Bunun 6'da biri İstanbul'da yaşıyor. Ancak halen nüfusa dahil olmayanlar var.
TÜİK Başkanı
Ömer Demir,
vefat edenleri listeden ayıkladıklarını, nüfus sayısındaki farklılıkta bunun da etkili olduğunu söyledi.
TÜİK Başkanı Ömer Demir, "Bir kişi sosyal güvenlik numarasına sahipse ve aktif olarak sigortalıysa bizim
sistemimizde olmasa bile bu
ülkede yaşıyor demektir. Bu durumda olanları tespit edip kayıt altına alıyoruz." derken, bu durumdakilere, "
Nüfus müdürlüklerine giderek kayıt olun."
çağrısında bulunuyor.
Adres değişikliğini vaktinde
nüfus müdürlüklerine bildirmeyenler, yalan ve yanlış beyanda bulunanlar ve bu beyanlara tanıklık eden muhtarlar için de cezai
yaptırımlar geliyor. İhmalkârlığın ya da art niyetin bedeli, 250 YTL'den 500 YTL'ye kadar para ve 4 aydan 6 yıla kadar
hapis cezası. Resmi işlemlerde kullanılacak bu sistem için kişiler adres değişikliklerini en geç 20 iş günü içinde bildirmek zorunda.
İstatistik Kurumu düzenli olarak açıkladığı enflasyon, işsizlik,
büyüme gibi rakamlara bir yenisini ekliyor. 2008'den itibaren her yıl, nüfus bilgilerinin son durumu açıklanacak. Resmi ve özel hesaplamalarda artık açıklanan rakam kullanılacak. Zaman'a konuşan TÜİK Başkanı Demir, "Örneğin haziran ayında o yıla ilişkin nüfusu açıklayacağız. Bir sonraki hazirana kadar Türkiye'nin resmi nüfusu açıkladığımız bu rakam olacak." diyor. Ancak kurum henüz bu tarihi kesinleştirmedi. Nüfus verilerine ilişkin bir başka önemli değişiklik ise açıklanacak rakamların her an güncellenen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (
ADNKS) esas alınarak yapılacak olması. Böylece nüfus rakamları tahmini olmaktan çıkacak. Veri tabanına kayıtlı net rakam açıklanacak. Kurum, adreste sayım henüz tamamlanmadığı için hâlâ önceki sayımları baz alarak 'tahmini' rakamları yayınlıyor. Yeni sistemin her an güncelleniyor olması, nüfus hareketliliğinin takip edilmesine de imkân tanıyacak. Demir, sistem sayesinde ülke nüfusundaki artış veya azalışın düzenli olarak takip edileceğini belirtiyor.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde askı süreci tamamlandı. Ancak halen TC kimlik numarasına sahip olduğu halde sayıma dahil olmayanlar var. Bu kişiler eğer kayıt olmazlarsa yapacakları herhangi bir resmi işlemde 'Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'nde yoksunuz.' uyarısıyla karşılaşacaklar. İşlemlerine şerh konarak önce kayıt olmaları istenecek. Ayrıca nüfus müdürlükleri daha sonraki bir tarihte kayıtlı olmayanların gelip kayıt olması için çağrı yapacak. Bu çağrıya uymayanlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun öngördüğü cezalarla karşılaşacak. Kanun cezanın 2 bin 367 YTL
para cezası ve 4 yıla kadar
hapis cezası olmasını öngörüyor. Öte yandan suç ve benzeri nedenlerle sisteme girmekten bilerek kaçanların polisiye tedbirlerle sisteme dahil edilmesi sağlanacak. Bu arada evleri tek tek ziyaret eden sayım görevlileri, hayatını kaybetmiş olmasına rağmen hâlâ o hanenin bir ferdi olarak görülenleri tespit etti. Böylece vefat ettiği halde, yaşıyor gözükenler de listeden ayıklandı.
ZAMAN