AĞAÇLAR TEMİZLENİYOR
Zaman'ın haberine göre; İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, dozerlerin palet seslerine inat sessiz sedasız bir çalışma yürütülüyor. İstanbul’un “Çılgın Proje”si 3. havalimanı için zemin hazırlanıyor. Ormanlık bölge önce ağaçlardan temizleniyor. İstenilen yükseklikte olmayan çukurluklar çevreden getirilen hafriyatlarla dolduruluyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ AMA...
Dünyanın en büyükleri arasına girecek yeni havalimanı 7 bin 650 hektarlık bir alanı kapsıyor. İlk yapılan ÇED raporuna göre proje alanının yüzde 72’si orman, yüzde 8’i göl, yüzde 6’sı mera, fundalık, tarım arazisi, yüzde 14’ü de maden sahasından oluşuyor. Haritadan bakıp da burayı Finlandiya sanmayın. İstanbul’un kuzey ormanları adeta bir göl cenneti. Bir çoğu eski maden ve kum ocağı olan bu alanda 200’e yakın irili ufaklı göl bulunuyor. Kazılıp terk edilen maden ocakları zamanla su ile dolmuş. Tahrip olan eko sistem kısmen tamir olmuş. İstanbul’un stresinden uzaklaşmak isteyenler için bu alanlar bir sığınak gibi. Tatil günlerini fırsat bilenler soluğu göller bölgesinde alıyor. Balık avlayıp piknik yapıyor. 3. havalimanı inşaatıyla birlikte bu alanların büyük kısmı yok oluyor.
SUSUZ GÜNLER GEÇİREBİLİRİZ
Zemin çalışması yapılan inşaat alanında 66 tane göl dolduruluyor. Kuşların göç yolunda önemli dinlenme alanı olan sulak alanlar yok oluyor. Kulak Çayırı Gölü’yle başlayan doldurma çalışmaları hızla sürüyor. Bu çalışmalar, İstanbul’un içme suyu olan Terkos Gölü’nü de tehdit ediyor. Barajlardaki su seviyeleri de düşünüldüğünde İstanbul gelecekte susuz günler geçirebilir. Yapılan havalimanı ve üçüncü köprü inşaatlarında sadece sulak alanlar değil, ormanlar da tahrip ediliyor. 3. havalimanı arazisinde yeni ÇED raporundan kaldırılan maddeye göre proje alanında bulunan 2 milyon 513 bin 341 adet ağacın 657 bin 950’si kesilecek. 1 milyon 855 bin 391 ağaç ise taşınacak. Yeni başlayan inşaat çalışmalarında bunlara uyulmadığı görülüyor. Dozerlerle düzlenen yeşil alanda, işe yarar düzeydeki meşe ve çam ağaçları da kesilerek taşınıyor.