AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye’nin en borçlu belediye başkanı unvanına sahip. Belediyenin yıllık geliri 2 milyar lira.
Hazine Müsteşarlığı’nın Şubat 2014’te yayımladığı kamu borç yönetim raporu ile Türkiye’nin en borçlu belediyeleri belli oldu. Rapora göre belediyelerin Hazine’ye borcu 2014’te 13 milyar 125 milyon liraya yükseldi. Belediyeler içinde 5 milyar 742 milyon liralık borçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk sırada yer alıyor. Üstelik bu borcun 2 milyar 501 milyon TL’lik dilimi vadesi dolduğu halde ödenmedi. Belediyenin borçlarının büyük bir kısmının ise Yuvacık Barajı’ndan kaynaklandığı ifade ediliyor. Belediye yöneticilerinin seçileceği 30 Mart seçimlerine sayılı günler kaldı. Siyasi partilerin miting meydanlarındaki söylemleri her geçen gün daha da sertleşirken, seçimlerin merkezinde yer alan belediyelerin borçları hemen hiç gündeme gelmiyor.
Son açıklanan verilere göre Hazine Müsteşarlığı’nın belediyelerden toplam 13 milyar 125 milyon lira alacağı bulunuyor. Bu rakamda en büyük pay 5 milyar 742 milyon lirayla AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait. İbrahim Karaosmanoğlu Türkiye’nin en borçlu belediye başkanı unvanına sahip. Tek başına en çok borçlu ikinci belediye ise Ankara Büyükşehir Belediyesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 61 milyon lirası vadesinde ödenmemiş olmak üzere 1 milyar 264 milyon liralık Hazine’ye borcu bulunuyor. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) ve EGO genel müdürlüklerinin de toplam 692 milyon lira civarında Hazine’ye borcu bulunuyor. Bunlarla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 2 milyar liranın üzerine çıkıyor.
Rapora göre Mariç-Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği’nin borçları ise Kocaeli’nden sonra geliyor. Birliğin borç miktarı toplamda 1 milyar 415 milyon lira olarak yer alıyor. Bunların yanında ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi’nin 727 milyon lira, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 282 milyon lira borcu bulunuyor. Hazine’nin vadesi geçtiği halde tahsil edemediği 4 milyar 993 milyon liralık alacağı varken, bu alacakların yüzde 96’sını yani 4 milyar 813 milyon lirasını belediyelere verilen borçlar oluşturuyor.
Sosyal güvenlik kurumları, merkezî yönetimler, mahallî idareler, finansal olan ve olmayan kuruluşların aralarında bulunduğu tüm kategorilerde Hazine’nin alacak stoku toplamı 20 milyar 225 milyon lira. Bunun 15 milyar 232 milyon liralık kısmı ise vadesi gelmemiş alacaklar oluşturuyor. Hazine alacaklarının 19 milyar 531 milyon lirasını kamuya ait alacaklar oluşturuyor.
‘İhaleler adamına göre ve pahalı veriliyor’
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Haymanalı, belediyenin yıllık bütçesi hakkında bilgi verdi ve belediyenin borç batağına saplanma sebebini değerlendirdi. Ali Haymanalı, “Bu seneki bütçesi 1 milyar 520 milyon lira. Yan şirketlerle birlikte baktığımız zaman yıllık 2 milyar liralık bir geliri var.” dedi. Haymanalı, belediyenin borçta ilk sırada yer almasıyla ilgili olarak, “Baktığımız zaman gelirlerin nitelikli dağıtılmadığını görüyoruz, ihalelerin adamına göre verildiğini görüyoruz, ihalelerin pahalı verildiğini görüyoruz.” dedi.
Belediyelerin borç yükü dağ gibi
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Türkiye’deki bütün mahallî idarelere ait malî yükümlülükler/borçlar ise 50 milyar lirayı aştı. Eylül 2013 verilerine göre Türkiye’deki mahallî idarelerin toplam kısa vadeli borçları aynı tarih itibarıyla 26 milyar liranın üzerinde gerçekleşirken, uzun vadeli yükümlülükler toplamı ise 23,5 milyar seviyelerine ulaştı. Türkiye’nin malî varlıkları toplamı ise yükümlülüklerinin 8 milyar lira kadar üzerinde bulunuyor.
Başkanın villasına hastane piyangosu
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu şehrin Yuvacık beldesinde etrafı duvarlarla çevrili deniz manzaralı 2 katlı bahçeli villaya sahip. Başkanın evinin hemen alt tarafına yapılan hastane sayesinde ev değerine değer kattı. Yerleşimin seyrek olduğu bölgede yer alan Karaosmanoğlu’nun evi hastane sayesinde geniş asfalt yollara kavuştu. Başkanın villasının alt kısmına yaklaşık 10 sene önce büyük bir hastane yapıldı. İddiaya göre bu hastane sayesinde başkanın evine gidiş-geliş yolu geniş asfalt yollarla Yuvacık’a bağlandı. Hastane sayesinde Yuvacık’ın bu bölgesi büyük bir değer kazandı. Yüksek meblağlarla yapılan tam donanımlı bu büyük hastane birkaç yıl boş olarak bekledi. Yerleşim yerine uzak olması sebebiyle hastanenin önce donanımı boşaltıldı. Ardından hastane Kocaeli Üniversitesi’ne bağışlandı. Üniversite de bu binayı diş hekimliği fakültesi yapmaya karar verdi. Üniversite çalışanları ve öğrenciler, kampüse 35 kilometre uzaklıkta bu fakülteye gelip giderken şehrin dışında olduğu için sıkıntı yaşıyor.ZAMAN