Hükümete yakın iki gazetenin gündeme getirdiği dinleme iddiası, yalan haberlere andıç yöntemlerinin de eklendiğini ortaya koydu. Hukuk tekniğine göre mümkün olmamasına rağmen tek dosyada 7 bin kişinin dinlendiği ileri sürüldü. Dosyayla ilgisi olmayan farklı kesimden binlerce kişi dinlenenler arasında gösterildi. Suçlanan savcılar iddiaları kesin bir dille yalanladı.
Her iki gazete, dinlemenin ‘Selam Terör Örgütü’ soruşturması kapsamında yapıldığını yazdı. Soruşturmayı yürüten savcılardan Adem Özcan tek bir dosyada 7 bin insanın dinlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Alınan bilgilere göre haberde geçen ‘Selam Terör Örgütü’ne yönelik soruşturma dosyasında dinlenen şüpheli sayısı yaklaşık 40 kişi.
Zaman gazetesinin haberine göre, Dinleme haberlerinin MİT yasasıyla ilgili düzenleme sırasında gündeme getirilmesi tartışılırken Başbakan Erdoğan’ın konuyu “bu dinlemeler, MİT yasa değişikliğinin ne kadar yerinde olduğunun göstergesi” diye değerlendirdiği belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise “Dinleme iddiaları paralel devlet iddiasının altını doldurmak için gündeme getiriliyor.” yorumunu yaptı.
HABERDEKİ ÇELİŞKİLER
Bir dosyada 7 bin kişi dinlenmez, Ergenekon’da bile bu kadar kişi dinlenmedi.
Selam örgütü dosyasında sadece 40 kişi dinlenmiş.
Gazetelerde yayımlanan isimlerle soruşturmadaki isimler tamamen farklı.
İddialara göre polis, son 5 yılda dinlenenlerin listesini topladı. Gazeteler de bu listeyi kullandı.
‘Dinlendi’ dedikleri Barış Terkoğlu, o dönemde cezaevindeydi.
Dinlemelerden şikâyet ediliyor ancak MİT’i muhaberata dönüştürecek düzenleme yapılıyor.