Taraf Gazetesi'nde yer alan göre, Batılı istihbarat servisleri, Kaide bağlantılı gruplara katılmak üzere Suriye’ye geçmeye çalışacağından korktukları yaklaşık 5 bin kişinin isim listesini Türk yetkililere teslim etti. Bu, “Batılı ülkelerden çıkma cihatçıların oluşturduğu terör tehdidinin artmasının göstergesi’’ olarak değerlendirildi. Bir AB yetkilisi, Financial Times gazetesine “Bu artık Türkiye-AB ilişkilerinin bir numaralı meselesi. Her üye devletin bir terör gözetleme listesi var. Tüm yollar Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çıkıyor’’ dedi.
Çoktan Esad rejimi güçlerine karşı savaşmaya gitmiş Avrupa ve Amerikalıların sayısı 2-3 bin olarak tahmin edilirken, buna 5 bin kişinin daha eklenmesi ihtimali korku oluşturuyor. Financial Times'a konuşan güvenlik yetkilileri, Batı’ya karşı 11 Eylül 2001 saldırılarından beri görülmemiş çapta terör saldırıları girişiminin temelinin atılabileceğine dikkat çekti.
Financial Times, listenin hacmini, AB ülkeleri ve Türkiye’den terörle mücadele yetkililerine doğrulattığını belirtti. Bir AB yetkilisi, Financial Times gazetesine “Bu artık Türkiye-AB ilişkilerinin bir numaralı meselesi. Her üye devletin bir terör gözetleme listesi var. Tüm yollar Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çıkıyor’’ dedi. Diplomatlar, Türkiye’nin son aylarda Batı’nın endişelerine daha yanıt verir hâle geldiğini aktardı. Bu hafta Ankara, Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesini “terör örgütleri’’ listesine almıştı. Türk yetkililer ise, olası terör zanlılarına dair enformasyonu Batılı ortakların bazılarının verdiğini ama hepsinin vermediğini söyledi.
Perşembe günü Brüksel’de toplanan G7 zirvesi ile bağlantılı güvenlik yetkilileri, zirvenin baş güvenlik endişesini, Suriye’ye giden yabancı savaşçıların oluşturduğunu belirtti. Britanya’da Whitehall güvenlik yetkilileri, kıtanın açık sınır düzenlemeleri sebebiyle acil bir pan-Avrupa sorunuyla karşı karşıya olunduğunun artık kabul edildiğini dile getirdi. Yine perşembe günü Brüksel’de dokuz AB üyesi ülkenin içişleri bakanlarının toplantısıyla ilgili AB’nin terörle mücadele başkanı Gilles de Kerchove, ‘’Enformasyon paylaşımı için olağanüstü yakın biçimde birlikte çalışıldığı’’ bilgisini verdi. De Kerchove, “Ürdün, Fas, Tunus ve Türkiye ile toplantılar yaptılar. Onlar için tek bir mesele var: Suriye, Suriye, Suriye’’ ifadelerini kullandı.
“Harekât üssü İstanbul”
Radikal Yazarı Murat Yetkin, 6 Haziran’da “Türkiye ve ABD, Suriye savaşında işbirliğine başladı” başlığıyla yazdığı köşesinde konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “...Bu iş birliği operasyonu sadece Türkiye ile ABD arasında değil, pek çok NATO üyesini de kapsıyor. İngiltere’den Fransa ve İspanya’ya, Almanya’dan Hollanda ve hatta Norveç’e dek pek çok ülke, kendi pasaportlarıyla Suriye’ye gidip dönenlerin kendileri için ‘ulusal güvenlik’ sorunu olduğunu düşünüyor. Yani onlar da bu operasyon kapsamında işbirliği içinde. Yani Suriye’deki yabancı savaşçılara karşı işbirliği operasyonunun harekât üssü İstanbul olacak gibi görünüyor...” FT - TARAF