İtfaiyeci ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla tehlike oluşturan durumlarda uyarı veren özel bir ceket tasarlandı.
İtfaiyeciler, bu ceket sayesinde çalışmalarını daha güvenli yapabilecek. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Bulgun ve akademisyenler, hayatını tehlikeye atan itfaiyeciler için vücut, çevre ve alev sıcaklığını ölçerek acil durumda ikaz eden, sıcaklık artınca üzerindeki şeritlerin renk değiştirdiği bir ceket geliştirdi. İtfaiyecileri yangın sırasında ölümden kurtaracak özel donanımlı giysinin ilk prototipi üretildi. İtfaiyeciler yanmayan kumaşlar, nem ve sıcaklık ölçebilen sensörler ve uyarı sistemlerinin buluştuğu tasarım sayesinde daha güvenli çalışabilecek.
Ürünle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bulgun, ceketi önce danışmanı olduğu öğrencisi Müge Yılmaz ile birlikte yüksek lisans tezi olarak çalıştıklarını, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği akademisyenlerinden oluşan ekibiyle birlikte son noktaya geldiklerini kaydetti.
Özel giysinin, itfaiyecinin vücut sıcaklığının yanı sıra çevre ve alev sıcaklığını da ölçebildiğini, hem kendisine hem de merkez araca tehlikeli durumlarda bilgi verdiğini kaydetti. İtfaiyeci ölümlerinde nemin de önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, “İtfaiyeciler yüksek dereceli ortamlara giriyor, yoğun olarak terliyorlar. Alevler yükseldikçe nem vücutlarında daha şiddetli yanıklara yol açıyor. Bu sebeple sensörlerin, ısının yanı sıra nem ölçmesi ve bilgi vermesi önemliydi. Vücudunun ısısı hayatını tehdit edecek boyuta ulaşmaktaysa ortamdan çıkması için giysi uyarı veriyor. Aynı durum ortam sıcaklığı için de geçerli ya da karşısındaki alev, girmemesi gereken bir sıcaklıktaysa aynı şekilde uyarı geliyor. Bazen de itfaiyeci yangında düşebiliyor. Yaptığımız tasarım sayesinde bu durum da ana araca bildiriliyor. Hedef, hayat kurtarırken itfaiyeciyi de koruyabilmek, hayatına sağlıklı devam etmesini sağlamak.” dedi.
BAKANLIK 250 BİN LİRALIK DESTEK VERDİ
Projeyi hayata geçirebilmek için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurduğunu anlatan Prof. Dr. Ender Bulgun, 250 bin liralık destek aldıklarını aktardı. Aklına gelen fikrin gerçeğe dönüşmesinin altı yılı bulduğunu kaydederek, “Projenin bugünkü haline gelebilmesi için farklı disiplinlerden bir ekip kurulması gerekiyordu. Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) projesi olarak yola devam ettik. Elektrik elektronik mühendisleri, Kıvanç Kimya gibi projede birlikte yol aldığımız kişi ve kurumlar var. Bakanlık desteğiyle elektronik ekipmanlar aldık. Çok sayıda test yaptık. Proje yürütücüsü olarak, ekibimizle birlikte başarılı sonuca ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.
Giysinin üç katmandan oluştuğunu, nem ve sıcaklıkla suya dayanıklı bariyerleri bulunduğunu, hiçbir şekilde yırtılmadığını ve yanmadığını anlatan Bulgun, bir itfaiyeci kıyafetinin 300 euro, tasarladıkları ceketinse 300-350 euro arasında olduğunu söyledi.
CİHAN