İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nca yapılan istihbari çalışmalar sonucunda, M.H liderliğindeki suç örgütünün Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden deniz motorini adı altında yurda girişi yasaklanan, çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli olan "LCO" isimli bir maddeyi getirdiği bilgisine ulaştı.
Ekipler, kamu görevlilerine rüşvet veren suç örgütü elemanlarının sahte belgeler düzenlenip, gümrük mevzuatı çerçevesinde yalan beyanda bulunulması sonucunda kaçak akaryakıtı yurda soktuklarını, bunun büyük kısmını karaya çıkartarak piyasaya sürmek suretiyle haksız kazanç sağladıklarını tespit etti.
Çeşitli kimya laboratuvarlarının da kaçakçılığın sürekliliğini sağlamak için suç örgütüne yardım ettikleri bilgisine ulaşan jandarma ekipleri, kaçakçılığın Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nda bulunan bazı deniz araçlarından, akaryakıtın gizli şekilde karaya çıkartılarak piyasaya sürülmesi şeklinde yapıldığını belirledi.
Çalışmalar sonucunda ekipler, suç örgütünün, akaryakıtı karaya çıkartmak için yoğun olarak Pendik Limanı, Yenikapı bölgesinde bulunan Kumkapı Balıkçı Hali ve Küçükçekmece bölgesindeki kanalı kullandıklarını, bunun dışında uygun buldukları Marmara Denizi'ndeki kıyılardan karaya transferi gerçekleştirdiklerini tespit etti.
-Radardan kurtulma yolları-
Şüphelilerin, radara yakalanmayı önlemek için denizde hareket eden tankerlerin yanına, özel yapım teknelerle yanaşarak alabora olmayı dahi göze almak suretiyle yakıtı aldıkları, akaryakıtın karaya çıkartılması esnasında da, teknik takipten kurtulmak için şifreli telefon görüşmesi yaptıkları, ayrıca sinyal kesici jammer cihazlarından kullandıkları anlaşıldı.
Jandarma ekiplerinin bu suç örgütüne yönelik 15 ayrı adrese, münferit olarak yaptıkları operasyonlarda toplam 5 bin 275 ton kaçak akaryakıt ile suçta kullanılan 7 deniz tankeri, 11 tekne, 2 minibüs ve 1 kamyon ele geçirildi. Ara operasyonlarda yakalanan 20 suç örgütü üyesi hakkında da gerekli adli işlemler gerçekleştirildi.
Diğer şüphelilerin adreslerini belirleyen ekipler, İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Yalova ve Zonguldak'ta 35 farklı yere yaptıkları operasyonda ise organize suç örgütü lideri M. H. ile birlikte 30 kişiyi göz altına aldı. Aramalarda, 3 tabanca, 42 adet tabanca fişeği ile 1 tane jammer cihazı ele geçirilirken, yine sahte olarak düzenlenmiş nüfus cüzdanı, avukat kimlik kartı, MİT görevlisi kimliği gibi belgelere de el konuldu.
Örgütün faaliyetlerini inceleyen ekipler, sahte kimlikler hazırlayarak kendisini subay, istihbaratçı olarak tanıtan bir şahsın, bu şekilde örgüt üyelerinin bir kısmından da, yakalanmalarını önleme vaadiyle para alarak dolandırıcılık yaptığını belirledi.
Akaryakıt kaçakçılığından yaklaşık 20 milyon lira haksız kazanç elde edildiğini tespit eden ekipler, jandarmada işlemleri tamamlanan 30 şüpheliyi adli makamlara sevk etti.