Terör örgütü PKK'nın cep
telefonlarını
bomba patlatmak için
uzaktan kumanda aracı olarak kullanması, düzenlemeye gerekçe gösterildi. Tasarı, kişi ve numarayla sınırlı olan
telefon dinlemelerinin, bütün cep'leri kapsayacak şekilde genişletilebilmesini öngörüyor. Ancak,
Telekomünikasyon Kurumu,
haberleşme hürriyetini kısıtladığı için tasarıya tepki gösterdi. Konuyla ilgili görüşlerini bakanlığa ileten kurum, düzenlemenin, sınırları belirsiz, muğlak ve geniş kapsamlı olduğuna dikkat çekti. Karşı görüş yazısında özetle şöyle denildi: "Bu durum, mevcut anayasal ve yasal düzenlemelerle çerçevesi ve sınırları belirlenen istihbarî ve önleyici amaçlı olarak telekomünikasyon yoluyla yapılan
iletişime müdahalenin sınırlarını çok genişletebilecektir. Kanun tasarısı taslağında düzenlenen konuda herhangi bir
kanunî düzenlemeye gereksinim bulunmadığı değerlendirilmektedir."
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı
Tayfun Acarer, güvenlik birimlerinin telefon dinleme ve iletişim takibiyle ilgili taleplerinin kısa sürede karşılandığını söyleyerek, "
Güvenlik birimlerinin yasalara uygun hakim kararıyla birlikte Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan talep ettikleri dinleme ve iletişim takibine çok kısa sürede izin veriyoruz. Herhangi bir gecikme, bekleme söz konusu değildir. Yapılan başvurulardan geri çevrilenlerin oranı yüzde 1 bile değildir." şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslağın gerekçesinde şu ifadelere yer veriliyor: "Terör örgütünün, eylemleri için cep telefonlarını
tercih etme nedenlerinin; kolay temin edilmelerinin yanı sıra, bunların izlenmesindeki
teknik zorluklar ile izlenebilmelerine imkan sağlayan yasal ve bürokratik prosedürlerin sıkı kurallara tabi olmasından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Bu yüzden telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenebilmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınabilmesine imkan sağlayan mevzuatta değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir."