Hapis cezası paraya çevrilen Ali Kozanoğlu, "
Yargı başkasına karşı yapılanı
eleştiri, kendisine karşı yapılanı
hakaret sayıyor." diye tepki gösterdi.
Nazlı Ilıcak da
Kaçmaz'a köşe yazısında 'işgüzar' dediği gerekçesiyle
hapis cezası almıştı.
Sincan 1. Ağır
Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'a Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül hakkında verdiği karardan dolayı e-maille tepki gösteren vatandaş, hakaret iddiasıyla mahkum edildi. Kaçmaz'ın mailine 'Cumhurbaşkanını yargılama hakkınız olamaz, kararınızı yok sayıyorum, siyasi karar, herkes haddini bilmeli.' diyen Ali Kozanoğlu, 1 yıl
hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hapis cezasını 7 bin 300 lira para cezasına çevirdi. Bin 190 lira
maaş alan memur
emeklisi Kozanoğlu, para cezasını 10 ay boyunca 730 lira taksitle ödeyecek. Taksitleri ödememesi halinde cezaevine girecek.
Yargılama, Kaçmaz'ın
Adli Yargı Komisyon başkanı olduğu Sincan 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.
Hakim Gülsay Turan, sanığın pişmanlık göstermemesi, kişisel özellikleri gibi gerekçelerle bir daha suç işlemeyeceği kanaatine vardı ve para cezasını ertelemedi. Ceza davasıyla yetinmeyen Kaçmaz, emekli vatandaşa bir de 10 bin liralık
tazminat davası açtı. Emekli memur Kozanoğlu, "Yargı başkasına karşı yapılanı eleştiri, kendisine karşı yapılanı hakaret sayıyor.
Adil bir yargılama olmadığı kanaatindeyim." diyerek karara tepki gösterdi. Kararı Yargıtay'da temyiz ettiğini belirten Kozanoğlu, Yargıtay'a verdiği temyiz dilekçesinde, iki çocuğunun öğrenim gördüğünü, para cezasını ödeyecek durumda olmadığını, kararın çocukların eğitimini engelleyebilecek nitelikte olduğunu kaydetti.
Sabıka kaydı olmamasına rağmen hakimin takdir hakkını
indirim yönünde kullanmadığını belirten Kozanoğlu, tepkisinin eleştiri sınırları içerisinde olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında '
Kayıp Trilyon' davası kapsamında Anayasa'ya aykırı şekilde yargılama kararı veren Kaçmaz'a tepki gösteren emekli vatandaş, maaşının 3'te 2'sinin kesilmesiyle karşı karşıya kaldı. Emekli memur Ali Kozanoğlu, Kaçmaz'ın tartışılan kararına e-maille tepki gösterdi.
Kozanoğlu, Kaçmaz'a gönderdiği e-mailde "Kararını şiddetle ve nefretle
protesto ediyorum, yok sayıyorum, alınan bu kararın daha önce yüksek
mahkemelerin almış olduğu bazı siyasi kararlardan bir farkı yoktur. Ne mahkemenizin ne de diğer bir kuruluşun halkın Cumhurbaşkanı'nı yargılama hakkı ve yetkisi olamaz. Herkes haddini ve hesabını bilmeli... Yaptığınız bu hareketle yargıya en büyük zararı siz ve sizin gibilerin verdiğini bilmenizi isterim." ifadelerini kullanmıştı. Hakim Gülsay Turan ise verdiği kararda, vatandaş Kozanoğlu'nun eleştiri sınırlarını aşarak hakaret suçunu işlediğine karar verdi. İdari konularda amiri konumunda olan Kaçmaz'ın davasında karar veren Hakim Turan, pişmanlık göstermediği, kişisel özellikleri gibi gerekçelerle, sanığın bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaate varmadığını, bu nedenlerle takdir hakkını 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığı' yönünde kullandığını vurguladı.
Kaçmaz'ı tenkit eden yanıyor
Gazeteci Nazlı Ilıcak da Sincan
Hâkimi Osman Kaçmaz'a köşe yazısında 'işgüzar' dediği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası almıştı. Hükmün açıklanmasını geri bırakan mahkeme, cezayı 5 yıllık denetimli serbestliğe çevirdi. Yazısında hiçbir hakaretin olmadığının gayet açık olduğunu söyleyen Nazlı Ilıcak ise sonuca tepki göstererek, kararın Yargıtay'da düzeleceğine inandığını belirtiyor. ZAMAN