Maliye Bakanı Şimşek,
Dünya Bankası Türkiye Ülke Ekonomik Raporu çerçevesinde, ''Kayıt dışılık: Nedenler, Sonuçlar, Politikalar'' konu başlığı altındaki raporun tanıtımı için düzenlenen toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Devlete 100 bin memur alımına ilişkin bir soru üzerine, mali
disiplin ve Orta Vadeli Mali
Programın kendileri için çok önemli olduğunu belirtti ve bundan herhangi bir sapma öngörmediklerini ifade etti. Şimşek, şöyle devam etti:
''Geçen sene eskiden
emekli olanların yerine yüzde 25 oranında yeni
personel alınabiliyordu. Biz bunu Orta Vadeli Mali Program ve
bütçe çerçevesinde yüzde 50'ye çıkardık. Konuya Bu çerçeveden bakmak lazım. Dolayısıyla bu aşamada rakamlardan çok
ülkenin öncelikli ihtiyaçlarını dikkate alan bir çaba içerisindeyiz.
Bizim için öncelik her zaman eğitim olmuştur. O nedenle
Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacını karşılama konusunda bir çalışma yapıldı, orada 40 bin kişilik kadro söz konusu. İkinci olarak bizim için güvenlik de çok önemlidir. İçişleri
bakanlığının personel talebi vardı. 20 bin polis alınması konusunda. Ondan sonra da ağırlığımız denetim elemanları ve sağlık.''
Şimşek,
kayıt dışılıkla mücadele eden, bu mücadelede öncü rolü oynayan
Maliye ile Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlıklarına denetim elemanı alınması konusunda personel rejiminin getirdiği kısıtlamaları kaldırdıklarını bildirdi. Bakan Şimşek, ''Denetim elemanı konusunda bu kuruluşlara çok büyük bir serbestlik tanıdık. Bunun da ötesinde her yıl olduğu gibi Türkiye'nin doktor, hemşire açığının giderilmesi konusunda da bir çaba var'' dedi.
Bütün bunları 2010 bütçesi ve Orta Vadeli Mali Programda yer aldığı şekilde götürdüklerini ifade eden Şimşek, hiçbir şekilde kendileri için çıpa niteliğinde olan Orta Vadeli mali programdan bir sapmanın söz konusu olmadığını yineledi.
Şimşek
Maliye Bakanlığı olarak bu hedeflerin tutturulması için her türlü çabayı göstereceklerini, her türlü tedbiri alacaklarını belirtti.
Kamuya memur alımının 100 bini bulup bulmayacağının sorulması üzerine
Maliye Bakanı, rakam konusunda bir şey telaffuz etmek istemediğini belirterek, Türkiye'nin ihtiyaçlarına ve bütçenin kriterlerine göre gereken düzenlemeleri yapacaklarını bildirdi.
Şimşek, ''yeni alınacak öğretmenlerin
sözleşmeli mi, kadrolu mu olacağı şeklindeki bir soru üzerine, Milli Eğitim Bakanlığının talebi doğrultusunda, öğretmenlerin şu aşamada ağırlı olarak kadrolu olacağını ifade etti.
ÖZÜRLÜ PERSONEL ALIMLARI
Maliye Bakanı, kamuya alınacak
özürlü personellerle ilgili bir soru üzerine de bu konuda düzenlemeleri bütçe Kanununda gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.
''Başbakanın açıklamalarını ve benim bugünkü açıklamalarımı Orta Vadeli Program çerçevesinde düşünmeniz lazım'' diyen Şimşek, kamu kurumlarının özürlü istihdamına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.
Bunun
personel alımlarındaki sınırlamalardan kaynaklandığını kaydeden Şimşek, ''Kamu kurumları geçmişte bu nedenle özürlü alımından imtina etmiş. Biz dedik ki (Özürlü alımı personel üst limitlerine tabi değil) bu şekilde 38 bin özürlünün istihdamına imkan sağladık. Tabii hepsi bu yıl alınacak demek değil'' diye konuştu.
STOPAJ DÜZENLEMESİ
Maliye Bakanı Şimşek, yatırım araçlarındaki stopaj uygulamasıyla ilgili bir soruyu, düzenlemeyi Bakanlar kuruluna gönderdik, imzaya açıldı. Ümit ediyorum ki yakın bir zamanda meclise gönderilecektir'' yanıtını verdi.
AA