Normal yollardan iç piyasaya sürülemeyen kaliteli
Küba puroları, Fedex ve DHL gibi uluslararası kargo şirketleri aracılığıyla ülkeye sokuluyor.
Gümrükçüleri hayrete düşüren
sistem şu şekilde işliyor;
İstanbul ve
Ankara 'daki bazı
tütün shoplar,
yurt dışındaki
satış ofislerine
sipariş veriyorlar. 100 dolara kadar olan hediyelik eşyaların gümrük muafiyetine tabi olmasını istismar eden puro tacirleri, aynı anda çok sayıda farklı kişi adına siparişte bulunuyor. İsimler farklı da olsa aynı adreste toplanan purolar yüksek kârla iç piyasaya veriliyor. Bu yöntemle ülkeye sokulan her bir adet puro için 15 dolar fazla gelir elde eden satıcılar, 25 adet bir paket purodan 375 dolar ekstra gelir elde ediyor. Sistemin yaygın olarak kullanıldığını keşfeden Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü kargo şirketlerini uyardı. Harekete geçen gümrük müfettişleri 100 doların altında bile olsa her türlü paketi incelenmeye aldı ve teslim edilmek üzere Türkiye'ye gönderilmiş çok sayıda puro paketine ulaştı.
300 dolara puro
Türkiye’de daha çok Küba puroları içiliyor. Küba'yı,
Brezilya ve
Honduras izliyor. Sert ve yumuşak içimli puroların satış fiyatı tütün ve sarma tekniğine göre değişiyor. İyi puroyu ucuza içmenin en iyi yolu
üretim yapan ülkeler ve sınır kapılarındaki mağazalardan (free shop) satın almaktan geçiyor. 5'lik 10'luk ve 25'lik "kutu" içerisinde satılan puroların fiyatı 5-300 dolar arasında değişiyor.