Kazım Güleçyüz'den 'Risale-i Nur' uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Risale-i Nur Külliyatı’nın basımı için 6 yayınevini görevlendirmesi tepki çekti.

Kazım Güleçyüz'den 'Risale-i Nur' uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Risale-i Nur Külliyatı’nın basımı için 6 yayınevini görevlendirmesi tepki çekti. Bu durumun siyasallaşmaya neden olacağından yakınan Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz, “Konu ‘eserleri bize yakın olanlara bastıralım, yakın olmayanlara bastırmayalım’ gibi bir noktaya getiriliyor. Bu temel prensiplere aykırı. Hâlbuki Risale-i Nur’un siyaset ile alakası yok. Risale-i Nur siyaseti aşan bir konu.” dedi.

Güleçyüz, Cihan’a yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyaseten yakın gördüğü yayınevlerine basım görevi vermesinden başından beri kaygı duyduklarını kaydetti. Güleçyüz, bu kaygıların haklı ve yerli olduğunun anlaşıldığını vurguladı.

Basım hakkının 6 yayınevine verildiğini anlatan Güleçyüz, şu görüşleri dile getirdi:

“Sözleşmeler de bir sene ile sınırlı. Tabii bizim Risale-i Nur Külliyatı’nın devlet tekeline alınmasına itirazımız var. Karar ile ilgili Danıştay’a dava açtık. Mahkeme devam ederken, yapılan oldu bitti yargıya ve hukuka güvensizlik olarak yorumlanır.

Biz duruşumuzu devam ettiriyoruz. Diyanet’ten davayı çekmemiz için rica geldi. Ama konu Diyanet ile ilgili değil. Burada bizim için ilkeler önemli, ilkelere göre durmak önemli. Risale basımının devlet tarafından yönetilmesine biz karşıyız. Bunun nedenlerini anlattık. Bu prensip çerçevesinde davamızı çekmedik, çekmeyeceğiz. Kararı bekleyeceğiz. Ama bu duruşumuzu devam ettirirken hiç değilse ‘sözleşme metnini görelim’ dedik; Diyanet’ten böyle bir talepte bulduk. O metni dahi vermediler. “

“ÜSTADIN VASİYETİ RİSALE-İ NUR’UN TÜM İNSANLARA ULAŞMASI”

Diyanet’in Risale-i Nur Külliyatı’nı basımı için Bediüzzaman Said Nursi’nin vasiyeti olduğu iddialarına da katılmayan Kazım Güleçyüz, “Kendilerinin vasiyeti var ama Ahmet Hamdi Akseki zamanında. O vasiyette de şu an yapılan tarz ve yöntemden söz edilmiyor. Esas olan Risale-i Nur Külliyatı’nı Diyanet’in basması, ama başka kurumların da basması; devletin bu eserlerin yanında, ardında durması. Neden? Kur’an-ı Kerim’in tüm zamanlara ulaşması için. Yani burada vasiyet esasında Risale-i Nur’un tüm insanlara ulaşması.” ifadelerini kullandı.

CHA
<< Önceki Haber Kazım Güleçyüz'den 'Risale-i Nur' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER