Kamu İhale Kanunu’nda birbiri ardına yapılan değişikliklerle çok sayıda kamu alım ve yapım işlerinin yasa kapsamı dışına çıkarılması kamu kurumlarının yaptığı milyarlarca liralık işleme yansıdı.
49 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ
Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) yayımladığı ihale istatistiklerine göre bu yılın ilk 6 ayında 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelerin tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artarak 49,5 milyar lira oldu.
Söz konusu dönemde İhale Kanunu’nun sağladığı istisna ve muafiyetler öne alınarak yapılan mal ve hizmet alımı ile yapım işlerinde ise adeta patlama yaşandı. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde, ilana çıkılmaksızın “doğrudan temin” yöntemiyle gerçekleştirilen kamu alımının tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71,53 3,4 milyar liraya çıktı.
PAYI YÜZDE 6'YA ÇIKTI
Böylece, doğrudan temin yoluyla yapılan kamu alımlarının toplam kamu ihaleleri içerisinde payı yüzde 4’ten yüzde 6’ya çıktı.
DOĞRUDAN MAL ALIMI
Bu dönemde, doğrudan temin yoluyla yapılan kamu alımlarında en büyük hareketlilik yüzde 91’lik artışla “mal alımı”nda oldu. Devletin ilk 6 aylık mal alımı 2 milyar 255 milyon liraya çıktı. Doğrudan temin yoluyla yapım işlerindeki artış yüzde 78,8, hizmet alımındaki artış yüzde 54’ü buldu.
6 MİLYAR 683 MİLYON LİRA
Kamu İhale Kanunu dışında istisna kapsamında 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde yapılan işlemlerin tutarı 3 milyar 100 milyon lira düzeyindeydi. Bu yılın aynı döneminde istisna kapsamında yapılan devlet alımları ve yapım işlerinin tutarı 3 milyar 273 milyon liraya çıktı.
Böylece istisna ve doğrudan temin yoluyla kamunun mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinin toplam tutarı bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 31 arttı, 6 milyar 683 milyon liraya çıktı.
PİYASA FİYATI ARAŞTIRILIYOR
Doğrudan temin yönteminde, kamunun ihtiyaç duyduğu mal veya hizmetin alımı ile işin yaptırılması için ihale komisyonu kurmak gerekmiyor. Ayrıca firmalarda kanunun öngördüğü yeterlilik kuralları da aranmıyor.
Kamu kurumları, ihtiyaç duyulan mal veya hizmetler için herhangi bir ilan vermeden belli şirketleri davet ediyor. Alımı yapılacak mal veya hizmetin piyasa fiyatı önceden araştırılıyor. Şirketlerle teknik şartlar ve fiyatlar görüşüldükten sonra o mal ve hizmetler uygun görülen davetli şirketlerden alınıyor.
BUGÜN