CHP'nin
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı
Kemal Kılıçdaroğlu'nun, SSK Genel Müdürü olduğu dönemde,
personel alımlarında
usulsüzlük ve hukuksuzluklara başvurduğu,
yandaşlarını kayırdığı ortaya çıktı.
Teftiş Kurulu'nun 1997 yılında hazırladığı
raporda, Kılıçdaroğlu'nun usulsüzlüklerinin altı çiziliyor, ancak olayların üzerinden 2 yıldan fazla süre geçtiğinden, konunun zamanaşımına uğradığı ve Kılıçdaroğlu hakkında işlem yapılamadığı belirtiliyor.
Karla devraldığı SSK Genel Müdürlüğünü yaklaşık 1 milyar 111 milyon lira zararla bırakan CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, görevi sırasında kuruma alınacak personel sınavlarında usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı.
PKK yandaşlarına kadro verdiği iddialarıyla gündeme gelen Kılıçdaroğlu'nun, SSK'nın merkez ve taşra teşkilatının personel ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan sınavlara müdahale ettiği ve yandaşlara kadro dağıttığı tespit edilmesine rağmen zamanaşımı gerekçe gösterilerek hakkında işlem yapılmadı.
SINAVI KAYBEDEN BİN 937 KİŞİNİN
PUANINI YÜKSELTTİ
Kılıçdaroğlu'nun SSK Müdürlüğü döneminde, merkez ve taşra teşkilatının bin 788 kişilik personel ihtiyacını karşılamak amacıyla 25 il merkezinde 07.08.1993 tarihinde yazılı ve 15.09.1993 tarihinde ise sözlü sınav yapılır. Basında sınavın şaibeli olduğuna yönelik yayınların çıkması üzerine Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Konuk'un başkanlığında, SSK Baş
müfettişi Ercan Bircan ve Müfettiş Tahsin
Güney tarafından, 09.06.1997 tarihli raporda durum şu şekilde tesbit edilir: “Kazanan sayısının bin 272 ile sınırlı kalması ve alınacak personel sayısından çok daha az olduğunun anlaşılması üzerine, o tarihteki Genel Müdür Kemal Kılıçdaroğlu'nun şifahi talimatı doğrultusunda, kazanan sayısını artıracak alternatif çalışmalar yapılarak,
cevap kağıtlarına ilave puanlar verildiği ve neticede kazanan sayısının 3 bin 209'a yükseltildiği...” Dolayısıyla sınavı kazanamayan bin 937 kişinin puanı yükseltilerek sınav kazandırılmıştır.
‘TEMİZİM' DİYORDU, MEĞER ZAMANAŞIMINDAN YIRTMIŞ
Kılıçdaroğlu'nun 09.09.1993 tarihli onay yazısı ile sınav
komisyonlarındaki 25 il merkezinde görevli müfettişleri devre dışı bırakarak şube müdürleri başkanlığında yeni komisyonlar oluşturduğu belirtilen raporda, sınavın güvenli olarak yapılmadığına ve oluşturulan komisyonlar marifetiyle yandaş vatandaşların atamasının yapıldığına dikkat çekiliyor. Ayrıca sınavı kazanan adayların cevap kağıtlarının zarflar içerisinde Genel Müdürlük makam odasının karşısındaki odada muhafaza edildiği belirtilen raporda, atamaların ardından sınav cevap kağıtlarının Etlik Tesisleri'nde
hurda ambarına kaldırıldığı, sözlü sınava ait tutanakların ise halen kayıp olduğu ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun sınavın her safhasında ayrı komisyon kurdurması ve taşra komisyonlarında genel müdürlük elemanlarının görevlendirilmesinin personel yönetmeliğine aykırı olduğu belirtilen raporda, 9 kodu ile bilgisayara yüklenen adaylara ise ilave puan verilmediğine dikkat çekiliyor. Bütün bu somut bulgulara rağmen, sonunda bizzat Kılıçdaroğlu'nun onayına sunulan raporda, şu şok ifadeler yer aldı: “
Sınava ilişkin olayların 1993 yılının 2. yarısında ve 1994 yılı başında vuku bulduğu ve 2 yıllık zamanaşımı süresinden daha uzun süre geçtiği gerekçesiyle hakkında hiçbir işlem yapılmasına gerek olmadığına hükmedilmiştir.”
İŞTE USULSÜZLÜK, YANDAŞLIK VE YOLSUZLUK
Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı
Yücel Eren başkanlığında, Bakanlık Başmüfettişi İsmet Babür tarafından hazırlanan 04.04.1997 tarihli rapor da, Kılıçdaroğlu'nun, personel alımında ne derece ideolojik davrandığını gösteren örneklerle dolu. Rapora göre; 1996 yılında yine SSK'nın
Ankara ünitelerine 99 adet
sakat personel kadrosu açılır. Bunun için 20.01.1996 tarihinde yazılı, 23-24-25 Ocak 1996 tarihinde ise sözlü sınav yapılır. Personel Yönetmeliğine göre 100 üzerinden 70 puan alanların sınavı kazanmış sayılacağı belirtilen raporda, “Ancak Özlem Nazenin, Ali Ekber
Yavuz, Mesut Susuz, Yılmaz Kılınç gibi kişiler 70'in altında not almalarına rağmen, fazladan not verilerek yönetmeliğe aykırı şekilde sınavı kazandırıldığı tespit edilmiştir” ifadeleri yer alıyor. “
Sivas Hastanesi'ne atanan 20.03.1978 doğumlu Suna Geyik'in sınav tarihinde henüz 18 yaşını doldurmadıkları halde sınav başvurusunun kabul edildiği ve sınavı kazandırıldığı ve 18 yaşını bitirmesi için dosyasının Genel Müdürlük'te bekletildiğinin” ifade edildiği raporda şunlar kaydediliyor: “
Eyüp Hastanesi'ne hizmetli olarak atanan ve
yazılı sınav kağıdına göre 4 doğru cevap karşılığı 40 puan alması gereken Tülin Kalın'a 7 doğru cevap karşılığı olan 70 puan verilmek suretiyle Kurum Personel Yönetmeliği'ne aykırı olarak bu sınavı kazandırıldığı...”
MEMURLARA YIKMAYA KALKIŞTI
Sosyal
Güvenlik Bakanı
Necati Çelik ise 15.04.1997 tarihli şerhinde, “İşlemlerde adayların evrakını gereğince tetkik etmeyerek keyfi muamale ile birilerinin lehine ve aleyhine işlem yapan, görevini
ihmal veya kötüye kullanan, haksız ve usulsüz olarak birilerinin memurluğa atanmasına dair işlemleri tekemmül ettiren Personel Daire Başkanı Aziz
Öztürk ve Eski Genel Müdür Yardımcısı Yusuf
Hatay Önen ve Genel Müdür Kemal Kılıçdaroğlu hakkında eylemlerine göre işlem yapılması için
Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması ve adı geçen kişilerin bu fiillerinin karşılığı kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektirmesi nedeniyle
disiplin kuruluna sevk edilmesi uygun görülmüştür” diyordu. Kılıçdaroğlu hakkında buna rağmen işlem yapılmadı.
KILIÇDAROĞLU NELERLE SUÇLANIYOR
1) 07.08.1993 tarihinde yapılan sınavda bin 937 kişinin puanını yükselterek yandaşlarını hukuksuz şekilde işe almak.
2) 09.09.1993 tarihli onay yazısıyla sınav komisyonlarındaki 25 il merkezinde görevli müfettişleri devre dışı bırakarak şube müdürleri başkanlığında yeni komisyonlar oluşturmak.
3) Sözlü sınava ait tutanakların ortadan kaldırılması.
4)
Zamanaşımından yararlanmak için raporu genel müdürlükte bekletmek.
5) 20.01.1996 tarihinde yapılan
özürlü personel alım sınavında Özlem Nazenin, Ali Ekber Yavuz, Mesut Susuz, Yılmaz Kılınç gibi kişilere 70'in altında not almalarına rağmen, fazladan not verilerek yönetmeliğe aykırı şekilde sınavı kazandırmak.
6) Sivas Hastanesi'ne atanan 20.03.1978 doğumlu Suna Geyik'in sınav tarihinde henüz 18 yaşını doldurmadığı halde, 18 yaşını bitirmesi için dosyasını genel müdürlükte bekletmek.
VAKİT