Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 60.
Hükümetin listesini kabul etmeyerek, listenin 11. Cumhurbaşkanının değerlendirmesine sunulmasını istemesi Başkentte farklı değerlendirmelere neden oldu.
Konu üzerine değerlendirmelerde bulunan
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa
Cihan Paçacı, cumhurbaşkanlığı
seçim sürecinin demokratik bir çerçevede ele alınması gerektiğini belirterek, 15 gün sonra Türkiye'nin yeni
cumhurbaşkanını seçeceğini söyledi. Ahmet Necdet Sezer'in 15 günlük bir
görev süresi kaldığını kaydeden Paçacı, "
Cumhurbaşkanlığına ilişkin süreçte sıkıntı yok. Cumhurbaşkanının bu tavrını bir
jest olarak değerlendirmek gerek. Sayın Sezer, yeni hükümetin onaylanmasını yeni cumhurbaşkanına bırakmıştır." dedi.
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı
Masum Türker, Cumhurbaşkanının takdiri olduğunu söyledi. Türker, "Sayın Cumhurbaşkanı, jest olarak yapmak ya da teamüllere uygun davranmak istemiş olabilir. Kanımca Sezer'in böyle bir yola başvurması sayın
Başbakanın seçim gecesi uzlaşma yönünde yaptığı çağrıya sünger çekmesi ve
TBMM Başkanı seçiminde izlediği yoldan saparak Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı olarak göstermesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi (
AK Parti)
İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanının da Başbakanın da tutumunun doğru olduğunu belirterek, "Başbakan isteseydi, 45 günlük bir hükümet kurma süreci vardı. Bekleyerek bu süreci kullanabilirdi. Doğrudan takdim yaptı, listeyi sunması bence doğru bir davranıştı. Cumhurbaşkanının süresi dolmuştur, imzalamak istemedi, hakkıyla sorumluluk almak istemedi." şeklinde konuştu. Yeni seçilecek cumhurbaşkanının 7 sene görev yapacağını kaydeden Kuzu, "Başbakan 5 sene süreyle yeni cumhurbaşkanıyla çalışacak. Cumhurbaşkanının tabii düşüncelerini bilemeyiz, ancak televizyonlardaki olumsuz yorumlarla konuya bakmamakta yarar var. " dedi.
Demokrasinin bu karşılıklı tavırlarla kazanım elde ettiğini söyleyen Kuzu, Cumhurbaşkanının sorumluluğunun olmadığını ve prensip olarak hükümet kurma çalışmalarına katılmamasının doğru olduğunu ifade etti.
Büyük Birlik Partisi ( BBP)
Sivas Milletvekili
Muhsin Yazıcıoğlu, duruma 2 boyutlu bakılması gerektiğini söyleyerek, "Durumlardan biri yeni
kabine listesi yeni cumhurbaşkanına sunulacaksa Sayın Cumhurbaşkanının Başbakana randevu vermesine ne gerek vardı. İkincisi ise hukuki bir durumdur. Görev başında bir cumhurbaşkanı olarak 60. Hükümette görev alacak isimleri kabul etmeli meydi, yoksa vekaleten görevi yürüten bir cumhurbaşkanı olarak kabul etmemeli miydi? Durumu her iki açıdan ele almak gerek ve olumlu bir perspektiften yaklaşmak gerek." diye konuştu.
CİHAN