Ancak köstebeğin işaret ettiği araçların 'dinleme yapamadığı' belirlendi. Bilgi kopyalama girişimiyle de
baskına
Ergenekon gölgesi düştü.Ergenekon operasyonu kapsamında başarılı operasyonlara
imza atan
İstanbul Emniyet müdürlüğü Kaçakçılık ve
Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü'nün baskına uğramasının arkasında, ismi gizli tutulan bir kamu görevlisinin yazdığı ihbar mektubunun olduğu ortaya çıktı.
22 temmuz 2008 tarihinde
Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan tarafından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yazılan yazıda,
Anayasa Mahkemesi
Başkanvekili Paksüt ile eşinin polisce dinlendiği yönünde iddiaların olduğu hatırlatılarak, “Bu olayın soruşturması devam ederken, başsavcılığıma postayla bir dilekçe gönderen ve ismi bizde saklı bir kamu görevlisi, dinleme olayının gerçek olduğunu bildirmiştir” denildi. Ankara'da meydana gelen olaya ilişkin ihbar dilekçesinde dinlemenin dikkat çekmemek için İstanbul KOM Şubesi tarafından yapıldığı öne sürüldü. Yazıda
İstihbarat Daire Başkanlığı da suçlanarak, “Bu araçların İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu'na bağlı olduğu, daha önce Ankara'da görev yapan bu kişinin Ankara'yı ve bürokrasisini iyi tanıdığını, ekiplerinin dikkat çekmeden Paksüt'ü takip ederek dinlemektedir' denildi.
BU ARAÇLARLA DİNLEME YAPILAMAZ
Fatih Cumhuriyet Savcıları Sadık Gülyaz ile Basri Taş'ın başkanlığını yaptığı ve
öğretim üyelerinin
teknik bilirkişi olarak yer aldığı heyetin 11
Ağustos pazartesi günü saat 8.30'da ihbar mektubunda
tarif edildiği gibi İstanbul Emniyeti'nin
Vatan Caddesi'ne
bakan binasının 29
Mayıs Hastanesi tarafındaki C Blok girişinde keşfe başladığı kaydedildi. Keşif tutanağında, tarif edilen yerde obzervation araçlarının bulunmadığı, 4 aracın Emniyet'e ait park yerinde olduğu tespitine yer verildi.
Araçların yapısı ise
keşif tutanağında şöyle yer aldı: “Bu donanımlarla uzaktan görüntü
kayıt alınması ve kaydedilmesi mümkündür. Uzaktan ses kaydedilmesine yarayan herhangi bir donanım bulunmamaktadır.” Keşif tutanağından bu tespitlerden sonra Organize Şube'de bulunan bilgisayarlar incelenerek, teknik bilirkişiler aracılığıyla bunların içindeki bilgilerin kopyalanmasına başlandığı belirtildi.
Kopyalamayı Öz durdurdu
Ergenekon operasyonunu yürüten Savcı
Zekeriya Öz, Ergenekon'a ilişkin
gizlilik gerektiren bilgilerin alınmasının soruşturmaya zarar vereceğini belirterek İstanbul 1.Ağır
Ceza Mahkemesi'ne
itiraz etti. Savcı Öz'ün başvurusunu yerinde bularak Fatih 2.Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği “bilgisayar hard disklerindeki bilgilerin de kopyalanması” kararı kaldıran İstanbul 1.
Ağır Ceza Mahkemesi kop-yalama işleminin durdurulmasını istedi. Mahkemenin kararında, “Mahkeme kararı ile alınmış teknik takip çalışmalarının deşifre olması ve bunun sonucunda da soruşturmanın sonuçsuz kalması kuvvetle muhtemel olduğundan haklarında
mahkeme kararı bulunan teknik takip çalışmalarının istisna tutulmasına karar verilmiştir” denildi.
Bu kararla bilgilerin dışarıya çıkması önlenirken, Ergenekon operasyonundaki başarısı ile dikkat çeken İstanbul KOM Şubes'ine yapılan baskın rahatsızlığa yol açtı.
22 Temmuz'da gönderildi karar 8 Ağustos'ta çıktı
Kamu görevlisi olduğu belirtilen ve İstanbul Emniyeti'nin içini santim santim bilecek kadar uzman olan
muhbir şahsın ihbarı üzerine harekete geçin Ankara
Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan tarafından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollanan yazıda “İşin hassasiyeti nedeniyle gizliliğe de gerekli özen”in gösterilmesi istenerek, şu iddialara yer verildi: “Organize Suçlar Daire Başkanlığı'nın sayın Paksüt dışında da bir çok üst düzey kişiyi de herhangi bir
mahkeme kararı olmaksızın dinlediğini, elde edilen verilerin
İstihbarat Daire Başkanlığı'nda çok gizli bir yerde muhafaza edildiği....”
Polatkan'ın işin hassasiyeti nedeniyle gizliliğe gerekli özenin gösterilmesini istediği yazı 22 temmuz tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine rağmen, Fatih 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nden “Müteferrik karar”ın 8 Ağustos cuma günü alındığı ortaya çıktı.
YENİŞAFAK