İŞTE SU ALTINDA KALAN KÖYLERİN SON DURUMU - TIKLAYIN
Kızılırmak Nehri'nde yapımına 1996'da başlanan ve yaklaşık 1 milyar TL'ye mal olan
barajda, gelecek aydan itibaren enerji üretileceği kaydedildi.
Yıllık 202 MW kurulu gücü bulunan barajda enerji üretimi için son
hazırlıklar yapılırken, baraj gölündeki
su seviyesi de her geçen gün artıyor.
Dodurga ve Oğuzlar ilçelerinin yakınlarında kurulan barajın suyu,
İskilip ilçesi yakınlarına kadar ulaştı.
Çorum-İskilip kara yolunun 40. kilometresinde bulunan Kızılırmak Köprüsü'nün ayakları ve çevresi de sular altında kaldı.
İskilip Kaymakamı
Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su altında kalacak köylerin başka bir yere taşınacağını söyledi. Köylerin kurulacağı yerlerin belirlendiğini ifade eden Yılmaz, en kısa sürede tapu ve altyapı çalışmalarını tamamlayarak köylülerin yeni evlerini yapmaya başlayacağını bildirdi.
BARAJ HAVZASINDAKİ KÖYLER SU ALTINDA KALDI
Tam dolduğunda 661 milyon metreküp su depolanacak olan Obruk Barajı, çevresindeki köyleri de su altında bırakmaya başladı. Oğuzlar, İskilip ve merkeze bağlı Karaburun, Salur, Yalakçay, Tozluburun, Aşağıçeltek ve Karlık köylerinde daha önce istimlak edilen ve üzerinde köylülere ait yerleşim alanları bulunan araziler su altında kaldı.
Baraj suyunun ulaştığı İskilip'e bağlı Karaburun köyünde de vatandaşlar taşınmaya başladı. Baraj tam dolduğunda yarısı su altında kalacak olan Karaburun'da köy camisi, köy çeşmesi ile çok sayıda ev ve
ahır su içinde kaldı.
Obruk Barajı ve
Hidroelektrik Santralinin açılışı, DSİ'nin yurdun değişik yerlerinde yaptırdığı baraj ve enerji tesisleriyle, 17 Ocakta,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'den telekonferansla katıldığı törenle yapılmıştı.