Bitlis'in Mutki ilçesinde kendi ektikleri
tütünü satmak isterken kaçak
ürün sattıkları gerekçesiyle
jandarma tarafından 500 bin liradan fazla ceza yazılan köylüler, borçlarını ödeyebilmek için köylerini satışa çıkardı.
Bitlis'e 110 kilometre mesafedeki 200 haneli, 1600 nüfuslu Yuvalıdam köyü sakinleri, borçlarını ödeyemeyince hapse girmemek için köylerini satışa çıkardı.
Geçimlerini tütünden sağlayan Yuvalıdam sakinleri, daha önceleri yetiştirdikleri tütünü TEKEL'e verdiklerini, kendilerinden tütün alınmaması nedeniyle sarma sigaralık tütün yaparak civar yerleşim merkezlerine sattıklarını söyledi.
Jandarmanın, kendi yetiştirdikleri tütüne kaçak olduğu gerekçesiyle el koyduğunu kaydeden Köy Muhtarı Eşref Bulut, el konulan bir kilo tütün için bin lira ceza verildiğini belirterek, "Kilosunu 15 liraya sattığımız tütün için bize bin lira ceza kesilmesini anlayamıyoruz." dedi.
Tek geçim kaynaklarının ellerinden alındığını kaydeden Muhtar Bulut, "TEKEL bizden tütün almayınca, ürettiğimiz tütünü kendimiz satmak zorunda kaldık. Devlet bize en iyi tütünümüz için 5 lira
fiyat verirken, aynı tütünü pazarda satmak istediğimiz zaman kilo başına bin lira ceza yazıyor. Bugüne kadar köy sakinlerinin aldığı cezaların toplamı 500 bin lirayı geçti. Bu cezayı ödeyemezsek har 100 lira için bir gün cezaevinde yatmamız gerekiyor. Hepimiz
aile geçindiren insanlarız. 80 kilo tütün yakalatan bir köylümüze 80 bin
Lira ceza verildi. Bu vatandaşımız gidip 800 gün cezaevinde kalırsa ailesine kim bakacak? Bu yüzden de köyümüzü satışa çıkardık. Alacağımız parayla borçlarımızı ödeyeceğiz." diye konuştu.
Yuvalıdam sakinlerinden Mehmet Can Akar is
e devletten kendilerini zorunlu iskana tabi tutmasını, aksi takdirde göç edeceklerini söyledi.
Akar, "Tütünümüzü devlete teslim ettiğimizde bize kilo başına en yüksek 5 lira ödeme yapılıyor. Son yıllarda devlet tütün alımı yapmıyor. Bu nedenle bizler de tütünümüzü sarma sigaralık yaparak
Batman, Bitlis ve
Siirt gibi yerlerde satıyoruz.
Ceza kararlarına
itiraz ettiğimizde bizlere "Sizin tütünüz kaçak" deniliyor. Bu tütünün neresi kaçak? Ne İran'dan geliyor, ne de Irak'tan. Bizler yüz yıllardır atamızdan, dedemizden öğrendiğimiz tütünümüzü ekerek geçimimizi sağlıyoruz." ifadelerini kullandı. (CİHAN)