Koza Altın İşletmeleri, Sabah ve Takvim Gazetelerinde yer alan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.
SABAH ve TAKVİM GAZETELERİNE KINAMA
Şirketimizin Kozak yaylasında ya da Kozak bölgesinde bir faaliyeti yoktur. Şirketimizin Çukuralan bölgesinde madencilik faaliyeti vardır, tesisi yoktur. Dolayısı ile hiçbir kimyasal kullanılmamaktadır.
Koza Altın Çukuralan İşletmemizin çalışmalarına ve çalışma ruhsatına dayanak olan belge 11.03.2011 tarih ve 2130 sayılı çevre etki ve değerlendirme belgemizdir.
ÇED raporumuzda işletmemiz faaliyete geçmeden önce bölgedeki su, yeraltı suları, toprak, hava dahil tüm çevresel değerler bir yıl boyunca ölçülmüş, işletmemizin faaliyete geçmesinden sonrada bu değerler sürekli kontrol edilerek takip edilmektedir. İşletmemizin çevreye bir zararının olmadığı bu kontrol tutanaklarında ilgili bakanlık ve devlet kurumlarında mevcuttur.
Geçtiğimiz bir ay içerisinde gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aylık ve yıllık denetimlerimiz dahil tüm denetimlerimiz tekrar yapılmış, madencilik ve çevresel açıdan hiçbir eksiğimizin olmadığı tutanak altına alınmıştır.
Haberde sözü geçen GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ VEYA ÇEVRE İZNİNİN ÇED RAPORU İLE İLGİSİ YOKTUR.
Geçici faaliyet veya çevre izni, Çevre Bakanlığı’na internet üzerinden başvurusu yapılan, Çevre Bakanlığı’nın da yine internet üzerinden takip ettiği ve onayladığı bir belgedir.
Çevre Bakanlığı ya bir eksik gösterip tamamlanmasını isteyecek, ya da belge bedelini tahsil edip belgeyi verecektir. Bakanlık belge bedelini tahsil etmiştir.
Bu belgeyi tanzim eden ya da edecek olan Çevre Bakanlığı tüm valiliklere ve idarelere gönderdiği genelgede açıkça bu belge ile ilgili olarak başvuru yapılmasının yeterli olduğunu açıklamıştır.
Genelgeye göre ‘31.12. 2013 TARİHİNE KADAR MÜRACAAT EDEN İŞLETMELERE İDARİ BİR YAPTIRIM UYGULANMAZ’ denmektedir.
Bu uygulamanın amacı bir eksiklik varsa işletmeye bildirilmesidir. Bir eksiklik yok ve bildirilmemiş ise işletmenin tamamlayabileceği bir işlem yoktur. İzmir İl Özel İdaresi’nin son durdurma kararında genelgedeki bu madde açıkca ihlal edilmiştir. Süreç yargıda devam ediyor.
Koza Altın İşletmeleri, mali ve çevresel olarak uluslararası ve ulusal denetim firmaları tarafından, ilgili Bakanlıklarımız tarafından, valilikler tarafından oluşturulan tüm ilgili bakanlık temsilcilerinin yeraldığı izleme denetleme kurulları tarafından (her ay) denetlenmektedir. Bu denetim raporlarından da görüleceği gibi ülkemizde kanun ve yönetmeliklere işletmelerimiz kadar hassasiyetle uyan maden şirketi çok azdır.
Binlerce mühendisimizin ve personelimizin görev yaptığı, hiçbir imtiyaz kullanmadan ekibi ile arama yapan, keşfettiği madenlere tesis yatırımı yaparak işletmeye çeviren ve ülke ekonomisine katma değer oluşturan, çevresel performansı dünya madenciliğine örnek gösterilen tek Türk altın şirketi ile ilgili sürekli yalan haberler yapmanın, faaliyetlerinin durdurulması için çaba göstermenin ahlaki ve vicdani bir izahı yoktur.
Sabah ve Takvim gazeteleri bir süreden beri işletme bölgelerimizi gezerek işletmelerimiz hakkında kasıtlı haberler yapmaktadır. Kendilerine defalarca bilgi verebileceğimizin ifade edilmesine rağmen ısrarla tek taraflı karalama yayınlarını sürdürmektedirler. Bunun gazetecilik faaliyeti ile ilgisinin olmadığı açıktır. Kendilerini kınıyoruz.