TBMM, il genel meclisleri ve belediyelerde her parti aldığı oy oranında temsil hakkı kazanırken, oda ve barolarda bunun tersi yaşanıyor. Toplam oyun yüzde 49,9'unu alan gruplar bile meclislerde söz sahibi olamıyor. Seçim sistemindeki çarpıklık yüzünden,
muhalif gruplar
yönetime katılamıyor.
Odaya kayıtlı toplam üyelerden sadece yüzde 15'inin oyunu alan bir grup, odayı iki yıl boyunca istediği gibi yönetme hakkına sahip olabiliyor.
Demokrasinin temel prensiplerinden biri olan temsil hakkı çiğnenirken 'kral'ları andıran oda başkanları, herhangi bir icraat sırasında üyelerinin görüşünü alma ihtiyacı duymuyor.
Bu durumdan rahatsız olan meslek örgütlerinin mensupları,
Meclis'in konuya el atmasını istiyor.
Temel talepleri, oda yönetimlerinde muhalefetin de yer almasını sağlayacak demokratik bir
yasa çıkarılması.
Muhasebeci ve malî müşavirler nisbî temsil sistemine geçiyor
Serbest Muhasebeci
Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odaları Birliği, Meclis'ten geçen
kanun ile demokratik oda yönetimine kavuşuyor. Düzenlemenin 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmesiyle her liste aldığı oy oranında yönetimde temsil edilecek. Kanuna göre, grupların oy sayıları göz önüne alınarak kurul asil ve yedek üyelikleri belirlenecek.
İstanbul Tabibler Odası'nın 20 Nisan'da yapılan olağan
genel kurulunda Demokratik Katılım Grubu,
Hekim Hakları Platformu ile Hekim Onuru ve Dayanışma Grubu'nun oluşturduğu üç liste yarıştı. Oda
seçimlerinde 6 bin 100 hekim oy kullandı. Prof. Dr.
Özdemir Aktan'ın üyesi olduğu Demokratik Katılım Grubu 4 bin 400, Prof. Dr. Selami
Albayrak'ın
başkan adayı olduğu Hekim Hakları Platformu bin 200, Doç. Dr. A. Baki Kumbasar'ın listesi de 500 oy topladı. Ancak seçim sonunda odanın yönetim dahil,
disiplin,
denetleme gibi bütün birimleri Demokratik Katılım Grubu üyelerinden oluştu. Diğer gruplara hiç temsil hakkı verilmedi. Odaya kayıtlı toplam üyelerden sadece yüzde 15'inin oyunu alan grup, odayı iki yıl boyunca istediği gibi yönetecek. Mevcut sisteme tepki gösteren Prof. Dr. Selami Albayrak, "Demokrasi ancak nisbi temsil ile hayat bulur. Temsil, herkesin aldığı oy oranında yönetime katılmasıyla gerçekleşebilir." diyor. Albayrak, belli grupların odalarda tek tabanca gibi söz sahibi olduğuna dikkat çekiyor.
16
Eylül 2008 tarihinde yapılan İstanbul
Eczacı Odası seçimlerinde de bin 100 oy alan Çağdaş Eczacı Grubu, oda yönetimine seçildi. 630 kişinin desteğini alan Eczacının Sesi Grubu, 555 oy alan İstanbul Eczacılar Dayanışma Grubu ile 391 oy alan İstanbul Eczacıları Grubu hiçbir şekilde oda yönetimine katılamadı. TMMOB
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi genel kurulunda ise başkanlığa bin 679 delegenin oyunu alan
Eyüp Muhcu yeniden seçildi. 817 kişinin desteklediği Atilla
Yücel ise yönetim dışı kaldı.
Baro seçimleri de odalardaki gibi demokratik yönetim oluşmasını engelliyor.
İstanbul Barosu'nun başına 23 bin 573 üye
avukattan 5 bin 619'unun oyunu alan
Muammer Aydın geldi. Baronun tüm birimleri Aydın tarafından oluşturulacak. Aydın'a oy vermeyen 17 bin 954 avukatın yönetimde söz hakkı olmayacak. İstanbul Barosu başkan adaylarından Şadi Çarsancaklı da odalardaki anti-demokratik uygulamaya son verilmesini istiyor. Seçime katılanların aldıkları oy oranında meclis oluşturulmasını ve yönetime katılmalarını talep eden Şadi Çarsancaklı, "Böyle olursa şeffaf bir baro olur. Burası bir meslek kuruluşudur. Ortak değer olan hukuku korumaya matuf ve ideolojik saplantılardan uzak olması gereken kutsal bir kurumdur. Onun mehabetine uygun
düzenleme gereklidir." diyor.
İzmir Barosu başkan adaylarından avukat Refik Uzun da odalardaki seçim sisteminde de değişimine yönelik çalışma yapılmasını destekliyor.
Malî müşavirler nisbî temsil sistemine geçti
Muhasebeci ve malî müşavirler odalarının yönetiminde 1 Ocak 2009 tarihinden sonra muhalefet de temsil edilecek. Her liste aldığı oy oranında söz sahibi olacak. TÜRMOB'la ilgili 26 Temmuz 2008'de Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunun 15. maddesi şöyle: "Grupların oy sayıları, önce bire, sonra ikiye, sonra üçe... şeklinde devam edilmek suretiyle, yedekler dâhil o kurulun çıkaracağı üye ve birlik genel kurul temsilcisi sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar ile bağımsız adayların aldıkları oylar ayrım yapılmaksızın en büyükten en küçüğe doğru sıralanır.
Kurul asil ve yedek üyelikleri ile birlik genel kurul asil ve yedek temsilcilikleri, gruplara ve bağımsız adaylara rakamların büyüklük sırasına göre tahsis olunur."
ZAMAN