Denizli'de bulunan Laodikya Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği antik kentte her geçen gün yeni eserlere ulaştıklarını söyledi. Geçen yıldan bu yana büyük önem verdikleri Kuzey Agora diye adlandırılan bölgedeki çalışmaların devam ettiğini belirten Şimşek, ''Burası Anadolu'nun en büyük Agoralarının başında yer alıyor. Burada yaklaşık olarak 35 bin metrekarelik alan. 265 çarpı 130 metre ebatlara sahip dikdörtgen şeklinde. Biz buradaki çalışmalarımızda Doğu portik diye adlandırdığımız sütunlu galerileri ayağa kaldırmıştık. Bu yılki çalışmalarımızda Batı portiğin güney devamında sondaj çalışmaları yaptık. Çünkü daha önce burayı tepe olarak düşünüyorduk'' dedi.
Tepe diye adlandırdıkları bölgede sondaj çalışmaları yaptıklarını ifade eden Şimşek, ''Buradaki yaptığımız 5 metreye 5 metrelik sondaj çalışmalarında 7 metre derinlikte sütunlu galerilerin devamını tespit ettik. M.S. 494 yılı depreminde yıkıldığı şekilde sütunlu galerileri bulduk. Özellikle alanı hesap ettiğimizde 11 metreye yakın yüksekliği olan bu sütunlu galerilerde en azından 25 adet sütun sırasını burada açığa çıkarabileceğiz. Laodikya'da öğleden sonra batıdan doğuya doğru imbat denilen rüzgar esintileri yaygın olarak etkili olmaktadır. M.S. 494 yılı depreminde bu sütunlu galeri yıkıldıktan sonra rüzgarın etkisiyle oluşan toz erozyonu tortuları burada bir 7 metre yüksekliğinde dağ oluşturmuş. Bu sayede de buradaki sütunlu galeriler korunabilmiş. Adeta doğa burada da kendi kendini korumaya almış diyebiliriz'' dedi. Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek,gelecek yılın başından itibaren sütunları ayağa kaldırmaya başlayacaklarını ifade ederek, sütunların ayağa kaldırılmasının ardından bölgenin büyük sütunların yer aldığı bir gezinti alanına sahip olacağını kaydetti.
Laodikya'nın erken Hristiyanlık döneminde bir dinsel merkez olduğunu da belirten Şimşek, ''Laodikya İmparator Kostantin zamanında, 313 yılında Hıristiyanlığın serbest bırakılmasıyla birlikte erken dönemde Hıristiyanlığı kabul eden bir kent olmuş.Çünkü biz M.S. 1. yüzyıldan itibaren bu kentte Hıristiyanlığın geliştiğini ve yaygınlaştığını biliyoruz. Özellikle de 4. yüzyıldan itibaren hac merkezi olmuş. İncil'de adı geçen laodikya için yazılan ayeti olan bir kent burası. O yüzden hemen hemen bin 600 yıldan beri Hıristiyan alemi tarafından hac merkezi olarak gezilmektedir'' diye konuştu.