Lice'deki PKK'lı heykeliyle ilgili can alıcı soru

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı (Sisê) köyünde geçen yıl yaptırılan PKK mezarlığına Mahsum Korkmaz'ın heykelinin yapılmasıyla ilgili çarpıcı soru..

Lice'deki PKK'lı heykeliyle ilgili can alıcı soru

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı (Sisê) köyünde geçen yıl yaptırılan PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykeli kaldırılması sırasında önce gerginlik sonrası çatışma çıktı. Yaşanan gerginlikte bir vatandaş hayatını kaybetti 2 vatandaş ise yaralandı. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, olaylara müdahale sonrası karakolda kaza sonucu yaralanan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan uzman çavuş Uğur İnal burada şehit oldu.

Uluslararası ilişkiler ve güvenlik uzmanı Sedat Laçiner: PKK adım adım mevzi kazanmaya çalışıyor. Biliyorsunuz zaten sözde şehitlik açmışlardı. Bunu heykel ile bir adım öteye götürmek istediler. Buna çok büyük tepki olunca devlet de tahammül edemedi yıktı. PKK’nın özellikle genç kanadı, heykel meselesinden dolayı kendisini aşağılanmış hissedip tepki gösterebilir. Bu da karşılıklı şiddet ortamını tetikleyebilir. PKK’nın sözde polis yapılanması bazı eylemler yapıp kendi alt tabanına intikamını aldık mesajlarını vermek isteyebilirler.

BİLGESAM Güvenlik Uzmanı Erdem Kaya: Çözüm sürecinde devletin otoritesi aşama aşama kaybediliyor. Valiliklere, İçişleri Bakanlığı tarafından operasyon yapılmaması konusunda bir talimat verildiğini düşünüyorum. Güvenlik güçlerinin önü kesilmiş durumda. Bölgede PKK’nın güdümünde bir özerk yönetime doğru gittiğimizi görüyoruz. PKK, yol kesen, vergi toplayan ve yavaş yavaş devletleşme sürecine girmiş bir yapıya dönüşmeye başladı. Bu anıta müdahale daha önce yapılmalıydı. Bugüne kadar neden beklenildi?

Terör ve Güvenlik Uzmanı Mahmut Akpınar: Güvenlik güçleri hem kırsal hem de kentsel alandan çözüm süreci ile birlikte çekilmeye başladı. Bölge büyük oranda PKK’nın etkisine bırakıldı. Şimdi bu durum devletin de siyasi olarak göğüsleyemeyeceği sınırlara ulaştı. PKK, haraç alma, yol kesme ve insanları dağa kaldırma gibi egemenlik haklarını kullanmaya başladı. Bunları medya üzerinden kamuoyuna yansıtmamaya, örtbas etmeye çalıştılar. Ama yansıyınca da hükümetin buna bir karşılık vermesi gerekti. Nitekim bu hafta karşılık verildi. PKK, ‘burada devlet yok ben varım’ diyor.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Bekir Çınar:
Devletin egemenlik yetkileri ile barış süreci birbirine karıştırılmış durumda. Burada söz konusu anıtın Başbakan Erdoğan’ın izni ve müsaadesi ile yapıldığını düşünüyorum. Ama daha sonra halk tepki gösterince yıkmak zorunda kaldılar. Buradan, hükümetin düzenli bir politikasının olmadığını, sürece ve zamana göre hareket ettiğini anlıyoruz. Bu yapıya kamuoyunu hazırlamak için de müsaade etmiş olabilirler. Bu konuda kamuoyunu alıştırmak için böyle bir şeye izin verdiklerini düşünüyorum. İnsanları alıştırmak için bu tür haberlere gerek var.

sakaryasehitvegazileri.com’un yöneticisi Erdoğan Erdoğan: Heykelin yapım aşamasında kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisi var mıydı? Bilgisi var ise neden müdahale edilmedi? Heykelin yapılmasından kurum, kuruluşların bilgisi var ise buna rağmen müdahale etmeyen kamu, kurum kuruluş personeli hakkında soruşturma açılmış mıdır?
<< Önceki Haber Lice'deki PKK'lı heykeliyle ilgili can alıcı soru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER