İstanbul 13. Ağır
Ceza Mahkemesinde görülen
Ergenekon ana davasının talepler bölümünde
tutuklu sanıklardan eski yüzbaşı Mehmet
Zekeriya Öztürk,
Danıştay saldırısının ardından gözaltına alındığında kendisinin de aralarında bulunduğu bazı kişilerin kan örneklerinin alındığını iddia etti. Kendisinden alınan kan örnekleriyle genetik inceleme yapıldığını duyduğunu belirten Öztürk, DNA'larının neden incelendiğini sordu. Kan örneklerinin kendisine
imha edildiğinin söylendiğini belirten Öztürk, "Ben imha edildiğine inanmıyorum. Bu örneklerle ileride başka bir suçla daha suçlanabilirim" diye konuştu.
Sanık ve
avukatların taleplerinin ardından
Cumhuriyet Savcısı
Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay Başkanlığı'nın suçtan zarar görmesi nedeniyle, avukat Perihan Özcan'ın müdahil olma talebinin kabul edilmesini istedi.
Alınan ara kararlar doğrultusunda gelen evrakları okuyan Mahkeme Başkanı Köksal
Şengün, sanıklardan Doğu Perinçek'in talebi doğrultusunda
Gonca Bahar adlı kadın ile sanıklar
Alparslan Arslan, Osman
Yıldırım, Erhan Timuroğlu, İsmail
Sağır ve Tekin Irşi'nin
hesaplarına 2006 yılında para yatırılıp yatırılmadığına ilişkin MASAK'tan gelen yazıda, bu şahıslarla ilgili hesap ekstrelerinin gönderildiği kaydedildi.
Mehmet Zekeriya Öztürk'ün belirttiği kan örneklerinin alınmasıyla ilgili
Ankara Kriminal
Polis Laboratuvarı Müdürlüğünün ekspertiz raporuna göre, Danıştay saldırısının ardından gözaltına alınan "Ergenekon" davası sanıklarından Mahmut Öztürk, Zeki Yurdakul Çağman,
Muzaffer Tekin ve Mehmet Zekeriya Öztürk'ten kan örnekleri alındığı öğrenildi.
Olay yerinden elde edilen bulgulara ait DNA
analiz sonuçlarının DNA arşivine kaydedildiği belirtilen raporda, bu kişilere ait DNA örneklerinin Beden Muayenesi,
Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkındaki Yönetmeliğin 14. maddesi gereğince laboratuvarda bir yıl süreyle muhafaza edildikten sonra imha edildiği bildirildi.
Danıştay çevresi, orduevi ve bir bankanın görüntü
kayıtlarının incelenmesiyle ilgili ekspertiz raporu da dosyaya gönderildi. Ekspertiz raporunda Danıştay sanıklarından sadece
Alparslan Arslan'a benzeyen bir kişinin kaydının bulunduğu, bu görüntünün de net olmadığının belirtildiği öğrenildi.
Tutuklu sanık
Muzaffer Tekin'in talebi üzerine
Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT Müsteşarlığı'ndan gelen yazılarda
Osman Yıldırım'ın istihbarat elemanı yada
muhbir olarak kullanıldığına dair herhangi bir kaydın bulunmadığı, Jandarma Genel Müdürlüğü'nden gelen yazıda ise bu konuda kayıt tutulmadığının, bu durumun mahalli idarelerden sorulmasının uygun olacağının belirtildiği açıklandı.
Tutuklu sanık Mehmet Demirtaş'ın talebi üzerine sanıklardan Ümit Sayın'ın savcı Zekeriya Öz'e gönderdiği
mektuplarla ilgili APS dökümlerinin geldiği, Sayın'ın, Öz'e 6 ile 27 Ocak 2010 tarihleri arasında beş mektup gönderdiği, bu mektupların APS dökümlerinin de
mahkemeye ulaştığı belirtildi.
Gelen evrakların okunmasının ardından taleplerin değerlendirilmesi için
duruşmaya ara verildi. Yaklaşık birbuçuk saatlik aranın ardından Danıştay dosyasının tutuksuz sanıkları Aykut Metin Şükre, Süleyman Esen ve
Salih Kurter'in savunmalarının alınması için bir daha ki celsede hazır edilmelerine karar verildi.
Daha önce davaya katılımı yönünde karar verilen Danıştay Başkanlığı'nı temsilen hazine avukatı Perihan Özcan'ın müdahil vekili olarak duruşmalara katılmasını karara bağlandı.
Kararda, Ergenekon davasına ilişkin yargılamanın Silivri'de yapılmasıyla ilgili bir açıklama da yer aldı; "CMK'nın 252/1-c maddesi gereğince dosyaların içerikleri ve sanık sayısı da göz önünde tutulup güvenliğin en üst düzeyde sağlanmasına yönelik olarak tamamen mahkemenin inisiyatifi ve takdiri ile yargılamanın Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde müstakil girişi bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verildi. Bu kararın alınmasında hiç bir kişi veya kuruluşun tavsiye ve telkini bulunmadığı gibi herhangi bir özel amaç da güdülmedi. Bu yönde yazılıp çizilenlerin mahkememizle bir alakası olmayıp, mahkememizi de bağlamayacaktır."
Sanıkarın
tahliye taleplerinin reddine oy çokluğuyla karar verilen duruşma, 22
Mart Pazertesi günü saat 09.00'a erteledi. Tahliye taleplerine ilişkin Mahkeme Heyeti Başkanı
Köksal Şengün,
Sevgi Erenerol ve Kemal Kerinçsiz ve Nusret Senem'in de aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanığın tahliye edilmesi yönünde karşı oy kullandı. (CİHAN)