YENİ YASAMA YILI BÖYLE BAŞLADI - SICAK KARELER
TBMM'nin açılışı, 1
Kasım 1979'daki Kurban
Bayramından sonra, bugün de
Ramazan Bayramının ikinci gününe denk geldi. Milletvekilleri, saat 15.00'te özel gündemle toplanan Genel
Kurul Salonuna, daha
erken gelerek, yerlerini aldılar. İktidar ve muhalefet milletvekilleri, kulislerde ve Genel Kurul Salonunda birbiriyle bayramlaştılar.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den sonra TBMM'ye gelen
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul Salonuna girmeden önce kendisini izleyen gazetecilere iyi bayramlar diledi.
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, Genel Kurul Salonuna, birleşimin açılmasından 5 dakika önce geldi.
AK Parti'li milletvekilleri, Erdoğan ile bayramlaşmak için
Bakanlar Kurulu sıraları önünde
kuyruk oluşturdu.
MHP Genel Başkanı
Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı
Ahmet Türk, TBMM Salonuna ilk giren liderler arasında yer aldı. Genel Kurul Salonuna son giren
CHP Genel Başkanı Deniz
Baykal, Türk'ün önünden geçerek, Bahçeli ile tokalaştı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın birleşimi açmasından sonra, geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden AK Parti
İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
CHP'LİLER AYAĞA KALKMADI
Toptan, konuşmasını yapmak üzere salona davet ettiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, AK Parti, MHP ve DTP'li milletvekilleri ayağa kalkarak karşıladı. AK Parti ve DTP'liler, Gül'ü aynı zamanda alkışladı.
Gül,
Başkanlık Divanı üyeleriyle tokalaştıktan sonra, kürsüde yerini aldıktan sonra
İstiklal Marşı okundu.
Gül, ekonomiden AB'ye, anayasa değişikliğinden teröre kadar birçok konuya yer verdiği 25 sayfalık konuşmasını, 35 dakikada tamamladı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, gelişinde olduğu gibi Salondan ayrılırken de CHP'liler ayağa kalkmadı.
Yeni Yasama Yılının açılışı dolayısıyla yapılan toplantıyı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf
Ziya Özcan,
Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Hak-İş Genel Başkanı Salim
Uslu ile bazı
ülkelerin büyükelçileri de izledi.
Bu arada, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet
Fırat, gazetecilerin, CHP Grup
Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı tartışmaya ilişkin sorularına, ''Bayramdayız. İsmi üstünde Şeker Bayramındayız'' diye espriyle karşılık verdi.
Kamer Genç, toplantı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine, Genel Kurulu terk etmesinin gerekçelerini anlattı.
TBMM BAŞKANI TOPTAN'IN KONUŞMASINDAN BAŞLIKLAR
TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''TBMM, bu dönemde de büyük hizmetler verecek, ülkemizin
kalkınmasında ve
demokrasimizin daha da gelişmesinde sarsılmaz bir güç kaynağı olmaya devam edecektir'' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, 23. Dönem 3. Yasama Yılının açış konuşmasını yapan
Meclis Başkanı Toptan, AK Parti İstanbul Milletvekili
merhum Osman Yağmurdereli'yi saygıyla anarak, milletvekillerini saygı duruşuna davet etti.
Saygı duruşunun ardından,
Ramazan Bayramı nedeniyle Türk milletinin ve milletvekillerinin bayramını kutlayan Toptan, ''Barışı, kardeşliği, sevgiyi, saygıyı ve hoşgörüyü simgeleyen bayramlar, insanların huzur bulduğu, haz duyduğu, umutlarının canlandığı özel günlerdir. Böylesine anlamlı bir günde yeni yasama yılını açmaktan büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.
TBMM'nin açıldığı günden bu yana milletin üstün iradesinin en büyük tecelli yeri olma özelliğini her zaman ve her şart altında daima koruduğunu, kuruluş inancı, heyecanı ve felsefesinde hiçbir azalma olmadığını ifade eden Toptan, ''Demokrasimizin, çağdaşlaşmanın, kalkınmanın en büyük itici gücü olan Yüce Meclisimiz, geçen 88 yıl içinde tüm sıkıntılı günlerden ülkemizi çıkarmış, her zaman yüksek sorumluluk bilinciyle hareket etmiştir. Bu nedenle, halkımızın her zaman umudu olmuştur. Aziz Atamız ve Birinci Başkanımız Atatürk'ün her zaman övündüğü ve övdüğü TBMM, bu dönemde de büyük hizmetler verecek, ülkemizin kalkınmasında ve demokrasimizin daha da gelişmesinde sarsılmaz bir güç kaynağı olmaya devam edecektir'' diye konuştu.
''HARİTAMIZ, DEMOKRATİK CUMHURİYETİMİZDİR'
TBMM Başkanı Toptan, şunları kaydetti:
''Meclisimiz, Büyük
Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma, demokrasi ve özgürlükleri geliştirme yolunda bu dönemde çok sayıda önemli düzenlemeyi hayata geçirecektir. Hedefimiz bu yol ve haritamız da
Anayasa'da ifadesini bulan demokratik, laik, sosyal ve üniter yapılı demokratik cumhuriyetimizdir.
Meclisimizin bu anlayış içerisinde, sorunlara, ülkemizin ve milletimizin yararları doğrultusunda, en doğru ve gerçekçi çözümleri bulacağına yürekten inanıyorum. Çalışmalarımızı, karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü ortamı içinde sürdüreceğimizden kuşku duymadım, şimdi de kuşku duymuyorum.''
''FIRSATLARI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMELİYİZ''
Son günlerde yaşanan küresel dalgalanmalar nedeniyle dünya ekonomilerinin derinden etkilendiğini belirten Toptan, ''Dünya piyasalarını sarsan bu
ekonomik kriz ortamlarının iyi değerlendirilmesi halinde,
Türkiye gibi kalkınma yolunda ilerleyen ülkeler için yeni fırsatlar sunabileceğinin ileri sürüldüğünü'' söyledi.
Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ülke içerisinde yaşanan tartışmalarla enerjimizin tümünü bu yolda tüketmek yerine, bir taraftan dünya piyasalarını derinden etkileyen küresel krize karşı gerekli önlemleri almalı, diğer taraftan da bu ortamın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.
Geçmişte yaşadığımız krizler sonrasında alınan yapısal tedbirler sayesinde ekonomik alt yapısı güçlenmiş, risklere karşı dayanıklı hale gelmiş olan ülkemizin bu belirsiz ortamdan başarıyla çıkacağına inancım tamdır.
Birbirini tamamlayan güven ve istikrar ortamının bozulmaması, aksine güçlendirilmesi halinde inanıyorum ki; Türkiye bu süreç içerisinde kalkınmasına ivme kazandırabilecektir.
Bunun için
iktidarıyla, muhalefetiyle,
sivil toplum örgütleri ve tüm milletimizle aynı gemide yol alan herkesin birlik ve beraberlik içerisinde gayret göstermesine ihtiyacımız var. Herkesin bu konuda gerekli duyarlılığın gösterileceğinden kuşku duymuyorum.''
TBMM Başkanı Köksal Toptan, iktidarı ve muhalefetiyle milletin sorunlarına çözüm bulmanın, ülkenin önünü açmanın, görevleri olduğunu belirterek, ''Tartışmaktan korkmamalıyız. Tartışmak Türkiye'yi geri götürmez. Farklılıklarımız, bizi, gerginlik ve kutuplaşma noktalarına götürmemelidir. Herkesin birbirini kabul etmesi, anlaması, birbirine
destek olması sayesinde Türkiye, toplumsal uzlaşmayı da bulacaktır'' dedi.
Toptan, yeni
yasama yılının açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önünü açacak, vatandaşların daha mutlu, geleceğe daha güvenle bakabilecek bir ülkede yaşamalarını sağlayacak çalışmaları, hep birlikte gerçekleştirmeleri gerektiğini söyledi.
AB ile yürütülen müzakere sürecinin, Türkiye'nin çağdaş, demokratik ve evrensel ideallere ulaşması bakımından büyük önem taşıdığına olan inancını dile getiren Toptan, ''Ülkemizde yaşanan değişim ve dönüşümün merkezi olan Meclisimiz, tam üyelik yolunda üzerine düşen görevleri kararlılıkla yerine getirmiştir'' diye konuştu.
Toptan, TBMM'nin, geçen yasama döneminde AB uyum yasaları başta olmak üzere, bir çok konuda
işbirliği ve uzlaşma örnekleri vererek, başarılı çalışmalar ortaya koyduğunu, AB ile müzakere yolunu açtığını ifade etti. Toptan, aynı işbirliği ve uzlaşmanın, içinde bulundukları dönemde de sağlanabileceği kanaatinde olduğunu dile getirdi.
Meclis Başkanı olarak, ülkenin ihtiyacı olan temel düzenlemelerin, uzlaşma ortamı içerisinde hayata geçirilebilmesi için gerekli zeminlerin oluşabilmesi amacıyla yoğun gayret gösterdiğini anlatan Toptan, ''Bu yüce
çatı, sorunlara çare
üretim merkezidir'' dedi.
''TARTIŞMAKTAN KORKMAMALIYIZ''
''İktidarıyla ve muhalefetiyle milletimizin sorunlarına çözüm bulmak, ülkemizin önünü açmak, hepimizin temel görevidir'' diyen Toptan, tartışmaktan korkmamaları gerektiğini söyledi.
Toptan, tartışmanın, Türkiye'yi geri götürmeyeceğini vurgulayarak, ''Yeter ki tartışmalarımızı demokratik olgunluk ve karşılıklı saygı sınırları içerisinde kullandığımız üsluba özen göstererek yapalım. Herkesin, yarın birbirinin yüzüne bakamayacak söz ve davranışlardan özenle kaçınması gerektiğini unutmamak gerekir diye düşünmekteyim'' şeklinde konuştu.
Gelecekleri için oturup konuşmak ve ortak noktalarda buluşmak zorunda olduklarını belirten Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Farklılıklarımız, bizi, gerginlik ve kutuplaşma noktalarına götürmemelidir. Demokrasi, farklılıklarımızı hukuk zemininde koruyan ve bu farklılıkların bir zayıflık değil, zenginlik kaynağı olmasını sağlayan tek rejimdir. Herkesin birbirini kabul etmesi, anlaması, birbirine destek olması sayesinde Türkiye, toplumsal uzlaşmayı da bulacaktır. Demokrasinin güzelliği de budur.
Demokrasimizi daha da kökleştirecek, Türkiye'yi aziz Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine taşıyacak çalışmaları uzlaşı içerisinde gerçekleştirmeliyiz. Bunu aydınlık yarınlarımız için başarmalıyız. Ben bunu başarabileceğimize yürekten inanıyorum.''
''GÜVEN VE İTİBARI ARTIRACAK''
TBMM Başkanı Toptan, gerektiğinde
Parlamento içi ve dışı
siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle de çalışmalar yapmanın, ortak düşünce zeminleri aramanın ve bulmanın mümkün olacağını dile getirdi.
Yapılacak ortak çalışmaların, milletin, kendilerinden beklentilerini de önemli ölçüde karşılayacağını vurgulayan Toptan, bu ortak çalışmaların, hem TBMM'ye hem de
siyaset kurumuna duyulan güveni ve itibarı artıracağını kaydetti.
Toptan, konuşmasını, ''Eminim ki gerçekleştireceğimiz çalışmalarla büyük Türk milletinin gönlünde eşsiz bir yer edineceğiz. Açılışı bayram gününe denk gelen yeni yasama yılında, çalışmalarımızın karşılıklı sevgi, saygı ve demokratik olgunluk içerisinde gerçekleşebilmesi hepimizin ortak arzusudur. Yeni yasama yılının ülkemize, milletimize, değerli milletvekili arkadaşlarıma ve TBMM'ye hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Sayın milletvekili arkadaşlarıma sağlık içinde başarılı çalışmalar temenni ediyor, yüce Meclisi en içten duygu ve saygılarımla selamlıyorum'' sözleriyle tamamladı.
AA