TSK mensuplarının casuslukla yargılandığı ve halen tutuklu olduğu soruşturma ile ilgili bir detay son derece çarpıcı bir konuyu gündeme getiriyor.
GENELKURMAY: BU DAVA ASKERİ
Ortasayfa.net ‘in ulaştığı o soruşturma evraklarına göre, Genelkurmay Başkanlığı ile MİT arasında geçen yazışmalarda, Genelkurmay başkanlığı; “bu davanın askeri bir dava olduğunu, eğer TSK mensupları casusluk ile yargılanacaksa, bunu TSK’nın yapacağını, bu anlamda casusluğa dair ne kadar belge varsa kendilerine gönderilmesini talep ediyor.”
MİT’İN GÖNDERDİĞİ CD’LER BOŞ
MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı), bazı CD’ler gönderiyor ve bu CD’ler boş çıkıyor. Ve Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı açtığı davada “kovuşturmaya yer olmadığı” kararına varıyor. Yani hukuken, MİT Tırlarını durduran askerlerin “casus olmadığı” askeri savcılık tarafından tescilleniyor.
GENELKURMAY MAHKEMEYE İLETTİ AMA…
Bu karar, Genelkurmay tarafından Cumhuriyet savcılığına iletildiği halde, savcılık kararı dikkate almaksızın kendi sürecini işletmeye devam ediyor ve TIR’ları durduran askerler ile ilgili iddianame yazılmaksızın aylarca tutukluluk işlemi yürütülüyor. Ve tabi tüm bu askerler hakkında müebbet hapis ile yargılama yapılıyor.
Tüm bu olup bitenler, Genelkurmay’ın kamuoyuna neden açıklama yapmadığını, niçin “dava ve yazışmalarda, mensuplarına casus denilmesinden rahatsız olduğunu belirtiyor iken, bunu kamuoyuyla paylaşmadığını” düşündürdü.
MİT TIR’LARINDA NE VARDI?
Jandarma tarafından El-Kaide’ye gittiği tespit edilen, içinde roket başlıkları olduğu, bizzat Jandarma tarafından tespit edilip kayıt altına alınan tırlar MİT’e ait çıkmış ve büyük bir kriz yaşanmıştı.
19 KİŞİYE DAVA AÇILDI
Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların durdurulup aranmak istenmesi ile ilgili olarak ‘casusluk’ suçlaması ile ilgili yürütülen soruşturmada haklarında dava açılan 13 askerden sonra, 19 şüpheli hakkında daha aynı suçlama ile yeni bir dava açılmıştı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamada 1 Ocak’ta Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde, 19 Ocak’ta ise Adana’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıyla ilgili olarak 60 şüpheli hakkında yürütülen ikinci soruşturmanın tamamlandığı belirtildi. Kırıkhan’da durdurulan TIR’larla ilgili olarak 4, Adana’da durdurulan TIR’larla ilgili de 15 şüpheli hakkında ‘Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya Askeri Casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak’ suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı. Bu dosyada hakkında soruşturma yürüten 41 şüpheli hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
Hazırlanan iddianame, Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.