Günde 1 milyon kişiyi taşıyacak Marmaray, sera gazı emisyonunu azaltmanın yanında hava kirliliğine neden olan karbonmonoksit, azotoksit, metan olmayan hidrokarbon gazlarını da azaltacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'ın İstanbul’un trafiğini rahatlatmasının yanında kentin hava kirleticileri ile sera gazı emisyonlarını da azaltacağı belirtildi.
Marmaray sayesinde İstanbul’da yılda 130 bin ton sera gazı azaltımının sağlanacağı bildirilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Yılda yaklaşık 154 milyon 791 bin 972 aracın geçtiği İstanbul Boğazı’ndan havaya salınan sera gazı emisyonu 44 milyon ton. Marmaray’la birlikte bu oranın yılda 130 bin 355 ton azalması bekleniyor. Günde 1 milyon kişiyi taşıyacak Marmaray, sera gazı emisyonunu azaltmanın yanında hava kirliliğine neden olan gazları da azaltacak. Marmaray ile İstanbul’un havasında, karbonmonoksit, azotoksit, metan olmayan hidrokarbon gazlarında 29 bin ton düşüş bekleniyor."
Dünya Sağlık Örgütü'nün Eylül 2013 raporunda sigaradan sonra akciğer kanserini tetikleyen en önemli etkenin hava kirliliği olduğu tespitine yer verildiği vurgulanarak, Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 1994'de 145 olan kükürtdioksit değerinin bu yıl 7 mikrogram/metreküpe düşmesiyle hava kalitesinde yaklaşık 20 kat iyileşme sağlandığı bildirildi