Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna adı karışan dört eski bakanla ilgili Meclis'e gönderilen fezlekelerin, Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Genel Kurul'un bilgisine sunulmadığının ortaya çıkmasından bu yana AK Parti, CHP ve Meclis Başkanlığı arasında tam anlamıyla taktik savaşları yaşanıyor. CHP, geçen hafta diğer muhalefet partilerine 26 Mart'ta 'aç-kapa' yapacak Genel Kurul'a gelin çağrısı yapmıştı.
İMZALAR TAMAM
Genel Kurul'un çalışması için İçtüzük gereği, 184 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor. 134 milletvekiline sahip CHP, muhalefete katılım çağrısı yapmıştı. CHP 26 Mart'ta 184 vekilin bulunması durumunda fezlekelerin Genel Kurul'da okunacağı öngörüsünden hareket etmişti. Ancak AK Parti grubu, seçim öncesi fezlekelerin Meclis Genel Kurulu'nda okunmasını istemiyor. AK Parti Grubu'nun bu tavrı nedeniyle, fezlekeler halen gelen evrak numarası almadı. Gelen evrak numarasının işlenmemesi nedeniyle Meclis Başkanlığı isterse, fezlekelerin Genel Kurul'da okunmasını geciktirebilir. CHP bu nedenle dün taktik değiştirdi.
CHP ve MHP grup başkanvekilleri arasında dün TBMM'nin 26 Mart'tan önce olağanüstü toplanmasına ilişkin görüşmeler gerçekleşti. İçtüzüğe göre, 110 milletvekilinin imzası ile Meclis'in olağanüstü toplanması çağrısı yapılabiliyor. 134 milletvekiline sahip olan CHP imzaları tamamladı.
26 MART'TAN ÖNCE TOPLANACAK
Meclis Başkanlığı, CHP'nin talebini en geç 7 gün içinde yerine getirmek zorunda. CHP, çağrıyı bu hafta yapmayı planlıyor. CHP'nin 14 Mart'a kadar çağrı yapması durumunda, Meclis en geç 21 Mart'ta olağanüstü toplanacak. Diğer muhalefet partilerinin CHP'nin çağrısına uyması gerekiyor, aksi takdirde 184 yeter sayı sağlanamadığı için çağrı düşecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP'nin olumlu yanıt vermesi ve AK Parti'den istifa eden bağımsız milletvekillerinin de katılacağı beklentisi nedeniyle oluşan siyasi tablo; bu sayıya rahat ulaşılacağını gösteriyor.
GÜNDEM FEZLEKE OLACAK