Meclis'te kabul edilen o uygulamaya sert tepki

TBMM’de kabul edilen 52 maddelik yargı paketine muhalefetten sert tepkiler geldi.

Meclis'te kabul edilen o uygulamaya sert tepki

MHP’li Faruk Bal “Bu kanun demokratik meşruiyeti olmayan bir kanundur” dedi. CHP’li Ali Sarıbaş, “Yargıyı tamamen ele geçirme operasyonları” yorumunda bulundu. HDP’li Levent Tüzel ise, hak arama hürriyetinin altüst edildiğini savundu.

MAKUL ŞÜPHE İLE ARAMA

Getiren, mal varlığına el koymayı kolaylaştıran, adli yıl açılış törenlerini kaldıran ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısını değiştiren 52 maddelik yargı paketi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Ancak paket üzerindeki tartışmalar devam ediyor.

KARŞI OPERASYON

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal:  Bu kanun 17, 25 Aralık operasyonlarında elde edilmiş delillerden kurtulma, faillerini koruma ve yargı organlarını siyasal hormonla dizayn ederek bu işin içerisinden çıkma çabasıdır. Hükümet HSYK seçimleri ile gücü eline geçirdiğini düşündüğünden, takipsizlik kararıyla sonuçlanan soruşturmaları yapan ve "Haşhaşi", "hain" gibi sıfatlarla tanımladıkları yargı mensupları, emniyet güçleri ve Fethullah Gülen Cemaati’ne karşı bir operasyon yapıyor. Bu kanun demokratik meşruiyeti olmayan bir kanundur.

YARGI İNTİKAM ARACI

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk: Yargı siyasal kavganın zemini yapıldı. 17- 25 Aralık'tan sonra yapılan düzenlemeler Fethullah Gülen Cemaati’ni yok etmek adına yapılmaktadır. Yani, siyasi iktidar kendi günlük çıkarlarına göre kendisinin çıkarlarına uymayan kişilere diz çöktürmek üzere yasalar yaptı. Aslında, yargıya ve adalete teslim olma erdemini gösteremedi. Yargı siyasi hasımlardan intikam alma aracı olarak kullanılmamalı.

MİLLİ BİRLİĞE BOMBA

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu: Yargı paketleriyle bir kısım politikacıların oğullarının, yandaşlarının, dünürlerinin, beraber çalıştığı bürokratlarının, müteahhitlerin yargılanmasını engelleyen düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. AKP sadece yandaş hâkim ve savcılar oluşturmak için, yargı paketi getirmektedir. Böyle bir paket olsa olsa bombalı paket olur ve bu bomba milli birliğimizi tahrip eder.

DİKTA REJİMİ

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş: AKP yürütmenin emrinde bir yargı oluşturmak çabasında. Kendi iktidarını sağlamlaştırarak teokratik bir yapıya ulaştırmayı amaç edindi.

Bir yandan yargıyı ele geçirme operasyonları ve kamu kaynaklarını ranta dönüştürüp sermaye birikimi yaparken diğer taraftan emeği yok sayıp demokrasiyi, insan haklarını, örgütlenme özgürlüğünü yok edip dikta rejimine doğru yol alıyor.

ÖZGÜRLÜKLER BİTİYOR

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel: Hükümetin Bu kanunların iki amacı var. Yargıdaki muhalif düşünce sahiplerinden kurtulmak ve sokaktaki muhalefeti yargıyla susturabilmek.

Bu paketlerle hukuk, temel haklar, özgürlükler, özellikle de savunma mekanizması, hak arama hürriyeti altüst ediliyor.


BUGÜN
<< Önceki Haber Meclis'te kabul edilen o uygulamaya sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER