Terör örgütü üyelerine yönelik teknik takip, TSK'daki ihale vurgununa uzandı. DHKP-C ile bağlantılı kişilerin askerî birliklere gıda sattığı ortaya çıktı. Vurgunu polisin DHKP-C'ye yönelik teknik takibi gün yüzüne çıkardı.
Türkiye'nin haberine göre; usulsüzlükten tutuklanan TSK mensuplarının, farkında olmadan terör örgütüyle bağlantılı kişilere ihale verdiği belirlendi. İstanbul'da, TSK'ya gıda alımı ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlatılan operasyondan şok bir ayrıntı çıktı. 4'ü albay, 9 muvazzaf askerin de aralarında bulunduğu 22 kişinin tutuklandığı soruşturmada; polisin ihale vurgununu, terör örgütü DHKP-C'ye yönelik teknik takip sırasında ortaya çıkardığı belirlendi. Örgüt üyelerinin telefon konuşmalarını dinlemeye alan ekipler, söz konusu şahısların irtibat kurdukları bazı isimlerin TSK ihaleleri ile de bağlantılı olduklarını tespit etti. Araştırmayı derinleştiren güvenlik birimleri, hem çok büyük bir vurgunu, hem de usulsüz ihalelerin terör örgütü ile bağlantısını gün yüzüne çıkardı.
23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı, Tuzla Piyade Okul Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, İkmal Maliye Okulu, Merkez Komutanlığı ve 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tarafından yapılan gıda alım ihalelerine fesat karıştırıldığı belirlendi. 15 ay süren takipte 43 ihaleye fesat karıştırıldığı, 16 farklı rüşvet eyleminin gerçekleştirildiği bilgisine ulaşıldı.
Soruşturmada elde edilen bilgilere göre vurgun şöyle gerçekleşti: İstanbul'daki askeri birliklerle irtibata geçen terör örgütü ile bağlantılı kişilerin içinde bulunduğu 4 firma, bu birliklere yönelik gıda alımlarının altına imza atan yetkililerle ilişkisini geliştirdi. Ardından ihalelere sadece önceden anlaşılan firmanın girmesi sağlandı. Böylece söz konusu firma istediği fiyattan ürünü satabildi. Üstelik satılan ürünlerin gramajıyla da oynandı. İhale şartnamesini anlaştıkları firmayı işaret edecek şekilde hazırlayan askeri yetkililerin, para ve fuhuş karşılığında trilyonluk ihalelere fesat karıştırdıkları iddia edildi. Söz konusu askeri birliklerde ihalelerin çoğunlukla bu yönde sonuçlandığı, rekabet şartının ortadan kaldırıldığı belirlendi. Mehmetçik'e yedirilen gıdaların kalitesiz olduğu ve gıda alım şartnamesine uymayan nitelikte olduğu iddia edildi. Birliklerdeki ihale yolsuzluğuna karışan askerlerle siviller arsındaki para trafiğinin 'bardak', 'patates', 'karef' gibi şifreli kelimelerle gerçekleştirildiği de teknik takipte ortaya çıktı. Delillerin toplanmasının ardından düğmeye basan soruşturma birimleri, 4'ü albay 9 muvazzaf askerin yer aldığı 59 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen 59 kişiden 22'si tutuklandı. Soruşturma kapsamında firari 5 asker hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
MEHMETÇİĞİN YEMEĞİNE FESAT BULAŞMIŞ
Askerî birliklerle irtibata geçen örgütle bağlantılı kişilerin, gıda alımlarının altına imza atan yetkililerle ilişkisini geliştirdiği ve ihalelere sadece önceden anlaşılan firmaların girmesini sağladığı belirlendi. 15 ay süren takipte 43 ihaleye fesat karıştırıldığı, 16 farklı rüşvet eyleminin gerçekleştirildiği anlaşıldı.