İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, öğrencilerin özel bilgilerinin bulunduğu Milli eğitim Bakanlığı’nın (MEB) E-Okul sistemine girerek öğrencilerin özel bilgilerini kopyalayan müfettiş, memur ve müdürlerin de aralarında bulunduğu görevliler hakkında soruşturma başlattı. Türkiye Özel Okullar Birliği’nin şikâyeti üzerine ortaya çıkan ve MEB tarafından da idari cezalara çarptırılan görevlilerin neden olduğu skandalda binlerce öğrencinin özel bilgilerinin ticari amaçlarla üçüncü şahıslara aktarıldığı iddiası soruşturuluyor.
DURUMU VELİLER FARK ETTİ
Milliyet'in haberine göre; soruşturma dosyasına göre, velilerin cep telefonlarına gelen mesajlardan ve çeşitli internet sitelerinde yer alan bilgilerden şüphelenen Türkiye Özel Okullar Birliği yetkilileri, durumu araştırınca skandalın ipuçlarına ulaştı. Birlik yetkilileri ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören binlerce öğrencinin sadece kendilerine ait özel E-Okul şifresiyle elde edilebilen bilgilerin bazı internet sitelerinde yer aldığı görülünce, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak durumu ihbar etti. Aynı zamanda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulundu.
MİLYONLARCA ÖĞRENCİ VAR
Milliyet'ten Musa Kesler’in haberine göre; suç duyurusu dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “E-Okul sisteminde milyonlarca öğrenci ve velinin ad, soyad, adres ve e-posta bilgisi ile irtibat telefonları var. Kişiye ait bilgilerin gizliliği esas iken sisteme eklenen şahsi bilgilerin güvenliğinin sistem yöneticileri tarafından korunması gerekir. Kimliği belirsiz şahıs veya şahıslar Milli Eğitim Bakanlığı’nın E-Okul sisteminde mevcut öğrenci ve velilere ait şahsi bilgileri sanal ortamda ifşa etmişlerdir.
'KANUNEN SUÇTUR'
Okul yönetici ve öğretmenlerinin dahi kendilerine verilen şifreler ile ulaşabildikleri yöneticisi oldukları okulda veya kendi sınıfında okuyan öğrencilere ait bilgiler hukuk ve Anayasa’ya aykırı olarak …. adresinden ifşa edilmektedir. Bu durum sisteme karşı bir tecavüz ve Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur.” Suç duyurusu dilekçesinde ‘öğrencinin hangi özel okulda eğitimini sürdürdüğünün irtibat numaraları ile deklare edilmesi haksız rekabete yol açacağı’ belirtildi. Dilekçede sorumlular hakkında soruşturma başlatılması talep edildi.
20 PERSONEL HAKKINDA SORUŞTURMA
İhbarı inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı sisteme girerek özel bilgileri kopyalan kişileri log kayıtlarından tespit etti. Aralarında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli şef, müfettiş, insan kaynakları bölümü yöneticisi gibi görevlilerin bulunduğu kişilere uyarı, kınama, maaş kesme disiplin cezası verdi ve ardından da isimlerini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi.
Savcılık da “kişisel verilerin kaydedilmesi”, “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme”, “güveni kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bu çerçevede Ankara ve diğer bazı illerde de tespit edilen benzer sızmalar için de yaklaşık 20 personel hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi. İddiaların örgütlü bir yönünün olup olmadığı da araştırılıyor.
MESAİ BİTİNCE İNDİRDİLER
Soruşturma dosyasına göre, 19-20 Nisan 2014’te, A.A adlı İl Eğitim Denetmeni’nin kullanıcı adı ve şifresiyle İstanbul Fatih’teki 34 orta öğretim kurumuna ait “Veli Bilgi Raporları” mesai saatleri dışında indirildi. Aynı şekilde 12 Ocak-21 Şubat 2013 tarihleri arasında Ataşehir, Kadıköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Çekmeköy, Ümraniye ve Sancaktepe’de bulunan 93 resmi ve özel okulun orta öğretim kurumunun raporları İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli M.Ş tarafından indirildi.
TÜM BİLGİLER KAYITLI
E-Okul sistemi MEB tarafından 2006’da başlatıldı. Okul yöneticilerine yapılan işlerin standart bir yapıya kavuşturularak süreçlerin kolaylaştırılması, hızlandırılması ve şeffaflaştırılması, uygulama birliğinin sağlanması, yönetim kademelerinin ihtiyacı olan okul kaynaklı doğru ve güncel bilgilere hızlı erişim sağlanması amacıyla geliştirildi. Öğrencilerin notları, aldıkları dersler, devamsızlık durumu, disiplin durumları gibi bütün okul bilgileri bu sisteme giriliyor.