Murad Bayar, yaptığı açıklamada, bazı projelerine ilişkin bilgi verdi.
Kara araçlarında önümüzdeki dönemde çok büyük çalışma olacağını anlatan Bayar, ''Otokar'la tank projesinin
sözleşmesini bitirmek üzereyiz. Zırhlı araçlarda art arda
ihale duyuruları yayınlıyoruz. Önümüzdeki dönemde, özellikle kara araçları projelerinde büyük bir canlılık bekliyoruz'' dedi.
Söz konusu projelerin, bu yıl ve gelecek yıl içerisinde sözleşmeye bağlanacağını ifade eden Bayar, tank projesini bu yıl sözleşmeye bağlayacaklarını, diğer zırhlı araçların da peyderpey bu yıl sonundan başlamak üzere sözleşmelerinin imzalanacağını belirtti.
-TÜFEK PROJELERİ
Tüfekler konusundaki çalışmaya ilişkin soru üzerine,
piyade tüfeklerini bir
aile olarak düşündüklerini belirten Bayar, ''Piyade tüfeği,
makineli tüfek,
bomba atar ve uzun menzilli
sniper tüfekleri diyelim. Bunları bir bütün, aile olarak projelendirdik, geliştirmesini yapacağız'' diye konuştu.
Projenin ilk safhasında önce
tasarım, prototip geliştirme ve atış testleri olacağını ifade eden Bayar, bunu yaklaşık 2 senelik bir takvim olarak düşündüklerini, henüz sözleşme müzakerelerine başlamadıklarını söyledi.
Büyük ihtimalle MKE ile bir proje olarak yapacaklarını kaydeden Bayar, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla bu yaza doğru proje başlayabilirse prototip çalışmaları, 2 sene içerisinde de bununla ilgili testler tamamlanmış olup, ondan sonra
seri üretime geçilir. Öyle bir takvim içinde bu proje çalışacak.
Bu projenin özelliği şu; envanterimizde geçmişteki bu tür hafif
silahlar, piyade silahları
yabancı tasarım birtakım silahların Türkiye'de lisansla üretilmesi şeklindeydi. Bu projede ilk defa bunu tamamen kendimiz tasarlamış olacağız. Bu Türkiye'ye ait bir silah haline gelecek. Hem bundan sonraki uzun vadeli ihtiyaçlarımızın karşılanması gerekse
yurt dışı pazarlara gidebilme açısından önemli bir silah.''
Türkiye'de de silah sektöründe ciddi gelişmeler olduğunu, özel sektörde de çok yetenekli şirketler oluştuğunu belirten Bayar, ''Biz bunu Türkiye'de bir
işbirliği projesi şeklinde, MKE'nin önder olacağı bir işbirliği projesi şeklinde yapılandıracağız. Böyle bir sanayi projesi şeklinde bu planlanacak'' dedi.
Bu silahın uluslararası pazarda da müşteri bulacağını kaydeden Bayar, ''Türkiye'nin şöyle bir avantajı var.
Türk Silahlı Kuvvetleri dünyada muteber kabul edilen kullanıcılardan biri. Gerçek anlamda eğitim yapan, harbe
hazırlık düzeyi yüksek olan, hatta yer yer takibe göre harekat yapan bir ordu. Dolayısıyla bu ordunun kullandığı silah sistemleri sadece piyade silahları değil diğerleri de dünyada çok büyük itibar kazanıyor ve
ihraç imkanı kazanıyor'' diye konuştu.
Bayar, bu tüfeğin geliştirilmesinin de sadece mühendislerin laboratuvarda yapacağı bir şey olmadığını, aynı zamanda bu silahı kullanan subayların birikimleriyle oluşturulacak bir tasarım olduğunu, dolayısıyla en kıymetli bilgilerin o birikimden geleceğini anlattı.
''Uzun namlulu Türk yapımı silahlar konusundaki çalışmalar ne düzeyde'' sorusuna ise Bayar, ''O da bunun içerisinde. Hatta orada belli prototipler ortaya çıktı, daha önce yapılan çalışmalar da var''yanıtını verdi.
AA