LCROSS adı verilen misyon çerçevesinde gönderilecek Centaur
füzesi, kurşunun iki katı hızla Ay'ın güney kutbuna yakın bir krateri vuracak.
Bilimciler, füzenin çarpmasıyla havaya yayılacak olan
bulut içinde buz veya buhar halinde su izleri arayacak. Ay'da su olduğu bilinmekle birlikte bunun daha çok kutup yakınlarında güneş görmeyen kraterlerin içinde toplandığı düşünülüyor. Ay'a yapılan 'füze saldırısı'yla yükselecek
toprak bulutunda su bulunursa, suyunu Ay'dan elde edebilen bir Ay Üssü kurma ihtimali de artacak.
BOMBARDIMANI CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
NASA, Ay'ın güney kutbunu füze ile vurdu
Amerikan Havacılık ve
Uzay Dairesi (NASA), Ay'ın güney kutbunda bir krateri su bulmak amacıyla roketle başarılı şekilde vurdu. NASA tarafından tüm dünyaya yayımlanan görüntülerde, uzay aracının güney kutbu yakınlarındaki kratere çarpışı izlendi. NASA'dan yapılan açıklamada da, kraterin öngörüldüğü gibi uzay aracıyla bir merminin iki katı hızla vurulduğu belirtildi.
DENEYDE SU İZİNE RASTLANMASI BÜYÜK BİR KEŞİF OLACAK
Bilim adamları, NASA'nın Ay'ı vurma denemesinde su ve buz izine rastlanmasının büyük bir
keşif olacağını belirttiler.
NASA'da görevli bilim adamları, bu
deney çerçevesinde ilk olarak 2 bin 200 kg ağırlığındaki roket katının TSİ 14.31'de güney kutbuna yakın Cabeus kraterine çarpmasından 4 dakika sonra, ilk çarpışmada 10 km öteye sıçrayan toz bulutunu inceleyen "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) aracının da aynı noktaya öngörüldüğü şekilde çakıldığını kaydettiler.
Bu deneyde su ve buz izine rastlanmasının büyük bir keşif olacağını söyleyen bilim adamları, Ay yüzeyinde su olmasının uzayın insanlı keşfinde yaşamsal bir kaynak olacağının altını çizdiler.
Çarpışmayla Ay yüzeyinden 350 ton civarında toz toprak yükseldiği tahmin ediliyor.