“54’üncü Refah-Yol Hükümeti’ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan dolayı açılan 28 Şubat Davası, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla birlikte 28 Şubat Davası dosyası Savcı Bilgili’den alındı. Dosyanın Bilgili’den alınmasıyla birlikte, askeri ayağından sonra sivil ayağa yapılacak soruşturma sahipsiz kaldı.
“54’üncü Refah-Yol Hükümeti’ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan dolayı 103 sanık hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen 28 Şubat Davası, ÖYM’lerin Mart ayında kaldırılmasıyla beraber, ÖYM’lerde görülen davalarda başka savcılara devredilmişti. ÖYM’lerin kaldırılmasıyla devredilen davalar arasında bulunan 28 Şubat Soruşturması, Savcı Bilgili tarafından sadece askeri piyonların değil 28 Şubat Post Modern Zulüm Dönemi’nin iş dünyası, medya, siyaset, loca ve beşli çete denen işçi, iş veren ve meslek örgütü mensuplarının da davaya dahil edilmesi için soruşturma derinleştirilirken, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla soruşturma sekteye uğradı.
Soruşturmadan Alındı
Milli Gazete'nin haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu dalgası sonrasında ÖYM’lerin kaldırılmasıyla soruşturmadan el çektirilen savcı Bilgili’nin 28 Şubat’ın sivil ayağına yönelik iddianamenin yazımına başladığı da kaydedildi. Bilgili’nin darbeye destek verenlere yönelik ayrı bir iddianame hazırladığı ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu bildirildi.
Dönemin Zenginleri Mercek Altına Alındı
Savcı Mustafa Bilgili’nin talimatıyla Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında harekete geçen MASAK, BDDK ve Gelirler İdaresi Başkanlığı, dönemin ‘hızlı zenginlerini’ mercek altına alırken, 10 kişilik bilirkişi heyeti, savcılığın talimatıyla 500 kişinin 17 yıllık mal varlıklarını ve gelir giderlerini raporlaştırmıştı. Yaklaşık 10 bin sayfalık raporun savcılığa teslim edilmesinin ardından iddianame hazırlanması bekleniyordu.
Türk demokrasi tarihine post modern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecine ilişkin askeri kanada iddianame hazırlayarak mahkemeye gönderen savcılık, darbenin sivil ayağına yönelik soruşturmayı da derinleştirdi. 5. Yargı paketiyle Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasından önce TMK 10. Maddeyle yetkili savcı Mustafa Bilgili’nin dönemin hızlı zenginlerini mercek altına aldığı belirlendi. Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Gelirler İdaresi Başkanlığı’ndan 500 kişinin mal varlıklarını ve hesap hareketlerini incelemesini isteyen Bilgili, 3 kurumdan 10 kişilik bilirkişi oluşturdu. Edinilen bilgilere göre, bilirkişi heyetinin bir yıllık çalışmasında sona geldiği ve önümüzdeki günlerde raporunu Başsavcılığa sunacağı belirtildi.